Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα 108 δολ. υποχωρεί το Brent

Μικρή υποχώρηση στην τιμή του πετρελαίου Brent. Τα ισχυρά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση, αντισταθμίζονται από τη χαμηλή ζήτηση στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Ψύχραιμη η αγορά παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Πτωτικά κινείται η τιμή πετρελαίου Brent καθώς η χαμηλή ζήτηση από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια αντισταθμίζει τα ισχυρά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την κινεζική βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Σεπτεμβρίου υποχωρεί κατά 31 σεντ, στα 107,72 δολ. ανά βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 33 σεντ στα 102,79 δολ. ανά βαρέλι.

«Η τιμή του πετρελαίου κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης. Ξεκίνησε σήμερα στην Ασία σε σχετικά υψηλά επίπεδα, με στήριξη από τα ισχυρά μεγέθη για την κινεζική βιομηχανία» εξηγεί ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank και συμπληρώνει: «Το Brent όμως, κινήθηκε τελικά βάσει της χαμηλής ζήτησης από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια».

Οι δραστηριότητες στην κινεζική μεταποίηση αναπτύχθηκαν τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών, σύμφωνα με το δείκτη ΡΜΙ. Παρόλα αυτά, τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια κατεβάζουν ταχύτητα σε μια περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. «Η αγορά έχει επαρκή προσφορά καθώς η εποχιακή ζήτηση στην Ευρώπη εξακολουθεί να μειώνεται παρά τη μικρή βελτίωση στα περιθώρια των διυλιστηρίων» εξηγεί ο Andrey Kryuchenkov, της VTB Capital.

Παράλληλα, η αγορά μαύρου χρυσού επιδεικνύει αξιοσημείωτη ψυχραιμία στις γεωπολιτικές εντάσεις. «Οι συγκρούσεις στην ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή στηρίζουν τις τιμές, αλλά η προσφορά αργού από το Ιράν παραμένει ανεπηρέαστη» μεταδίδει το Reuters και συμπληρώνει: «Οι αναλυτές δεν βλέπουν συνέχιση στην ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου εάν δεν υπάρξει διαταραχή στην προσφορά πετρελαίου»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v