Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό εννέα μηνών πλησιάζει το Brent λόγω Ιράκ

Σε ανοδική τροχιά και πάλι ο μαύρος χρυσός. Κλιμακώνεται η βία στο Ιράκ με σκληρές μάχες στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας. Τι βλέπουν οι αναλυτές

Στο υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών πλησιάζει η τιμή πετρελαίου Brent καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών για τον έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της χώρας. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent ενισχύεται κατά 54 σεντ, στα 114,80 δολ. ανά βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Σεπτεμβρίου. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού ενισχύεται κατά 66 σεντ, στα 106,63 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Δεν θα αποτελέσει έκπληξη εάν την επόμενη εβδομάδα, το Brent δοκιμάσει τα 120 δολ.» δήλωσε ο Hans van Cleef της ABN Amro και συμπλήρωσε: «Όλη η βία βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ. Ενόσω οι εξαγωγές του Νότου είναι προστατευμένες, ο αντίκτυπος στις τιμές θα είναι περιορισμένος».

Η κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ συμπίπτει με τη μείωση των αποθεμάτων στην αμερικανική οικονομία. Η Energy Information Association δήλωσε χθες, πως τα αποθέματα μαύρου χρυσού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 579.000 βαρέλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v