Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα $112 το Brent λόγω Ιράκ

Στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο εκτινάσσεται η τιμή πετρελαίου Brent. Κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ καθώς προελαύνουν οι τζιχαντιστές. Ανησυχία για την πορεία των εξαγωγών μαύρου χρυσού.

Κατακόρυφη άνοδο καταγράφει η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς κλιμακώνεται η ανησυχία για τις εξελίξεις στο Ιράκ. Συγκεκριμένα, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων Brent ενισχύεται κατά 2,24 δολ στα 112, 19 δολ. ανά βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 1,83δολ. στα 106,23 δολ. ανά βαρέλι.

«Ο φόβος είναι πως θα απειληθούν οι ιρακινές εξαγωγές» εξηγεί Christopher Bellew, της Jefferies Bache. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) προελαύνουν στη χώρα καταλαμβάνοντας μετά τη βόρεια επαρχία Νινευή το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, μόλις 150 χλμ βόρεια της Βαγδάτης. Χαοτικές σκηνές καταγράφονται στη Μοσούλη. Η κατάσταση «είναι πολύ ρευστή» επί του εδάφους, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χωρίς να επιβεβαιώνει αναφορές ότι οι ισλαμιστές κινούνται προς τη Βαγδάτη. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοινώνει ότι θα παρασχεθεί πρόσθετη συνδρομή στην ιρακινή κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών, καθώς και βοήθεια για τους εκτοπισμένους.

Συναγερμός έχει σημάνει την ίδια στιγμή στην Τουρκία λόγω της απαγωγής διπλωματών της κατά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε, εξέλιξη που κινδυνεύει να οδηγήσει σε ανάφλεξη και τουρκική στρατιωτική εμπλοκή. Συνολικά 80 πολίτες κρατούνται όμηροι από ισλαμιστές στο Ιράκ.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ζητά η Άγκυρα υπό το φως των εξελίξεων, ενώ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία σε επίπεδο επικεφαλής διπλωματίας μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v