Στο υψηλότερο επίπεδο εννέα μηνών αναρριχήθηκε η τιμή πετρελαίου Brent καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο Ιράκ με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προειδοποιεί για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα να ανησυχεί για την ασφάλεια των εξαγωγών μαύρου χρυσού της χώρας.
Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιουλίου (που λήγουν σήμερα) ενισχύεται κατά 0,7% στα 113,76 δολ. Τα συμβόλαια Αυγούστου ενισχύονται κατά 65 σεντ στα 113,07 δολ. ανά βαρέλι. Για την εβδομάδα, η τιμή του Brent καταγράφει άνοδο 4,7%. Στην αμερικανική αγορά, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ενισχύεται κατά 1,15 δολ. στα 107,68 δολ. ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το ποσοστό της ανόδου αγγίζει το 4,4%.
«Το πετρέλαιο βρίσκεται πλέον σε νέα περιοχή τιμών, και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους, ενώ παράλληλα υπάρχει αβεβαιότητα και στήριξη από την τεχνική εικόνα» αναφέρει ο Κεν Χασεγκάβα, της Newedge Japan. «Υπάρχει η πιθανότητα για αναστάτωση ευρύτερα στη Μέση Ανατολή που θα επηρεάσει σημαντικούς όγκους ημερήσιας προσφοράς μαύρου χρυσού» εξηγεί και ο Μίκαελ ΜακΚάρθι, της CMC Markets και συμπλήρωσε: «Το Ιράκ είναι πολύ πιο σοβαρή κατάσταση από τη Λιβύη».
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αεροπορικών χτυπημάτων για να στηρίξει την ιρακινή κυβέρνηση. Το Ιράκ «σαφώς βρίσκεται σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και η κυβέρνηση χρειάζεται βοήθεια, δήλωσε.
Παράλληλα, οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου στις αποκαλούμενες «ασφαλείς» τοποθετήσεις όπως ο χρυσός. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου ενισχύεται σήμερα κατά 0,2% ενώ χθες κατέγραψε άνοδο 1%, τη μεγαλύτερη των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Το ασήμι παράλληλα, ενισχύεται κατά 1,9%.
Ο ΟΠΕΚ από την άλλη πλευρά διατήρησε τον στόχο παραγωγής στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου στη Βιέννη, ενώ η πρόβλεψη για τη ζήτηση φέτος είναι υψηλότερη. Επίσης, η Λιβύη αντλεί μόλις το 10% των δυνατοτήτων της λόγω της αναταραχής που υπάρχει στη χώρα, ενώ το Ιράν βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς κυρώσεων.
Το Ιράκ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον ΟΠΕΚ με παραγωγή που ξεπερνά τα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του καθώς και τα λιμάνια εξαγωγών βρίσκονται σε περιοχές που ελέγχονται από Σιίτες μουσουλμάνους στο Νότο, ενώ μεγάλο μέρος πετρελαϊκών αποθεμάτων βρίσκονται και στην αυτόνομη περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι.
«Όλες μας οι εξαγωγές γίνονται τώρα από τη Βασόρα στο Νότο και είναι πολύ ασφαλείς» δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Abdul Kareem al-Luaibi. «Οι αναλυτές όμως, δηλώνουν πως η αγορά ανησυχεί για την ικανότητα του ιρακινού στρατού να διατηρήσει των έλεγχο των βασικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Την Πέμπτη, οι κουρδικές δυνάμεις δήλωσαν ότι πήραν τον έλεγχο του Κιρκούκ αφού οι κρατικές δυνάμεις εγκατέλειψαν την πόλη» σχολιάζει το Bloomberg.