Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα κινεζικά στοιχεία «ρίχνουν» το Brent

Νέα αιφνιδιαστική συρρίκνωση δραστηριοτήτων στον κλάδο μεταποίησης της Κίνας. Πτωτικές τάσεις στην αγορά πετρελαίου.

Πτωτικά κινείται η τιμή του μαύρου χρυσού καθώς η αγορά αντιδρά στα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για ευρωζώνη και Κίνα, ενώ παράλληλα πνέει άνεμος συγκρατημένης αισιοδοξίας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brentυποχωρεί κατά 0,44% σττα 109,98 δολ. ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή του αργού (΅ΤΙ) στην αγορά της Νέας Υόρκης υποχωρεί κατά 0,1% στα 103,21 δολ. ανά βαρέλι.

«Οι αγορές περιμένουν νέα αναταραχή μετά τους δείκτες ΡΜΙ και τη συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας και πάλι το Φεβρουάριο σε χαμηλό 7 μηνών» αναφέρει traderτης αγοράς πετρελαίου μιλώντας στην WallStreetJournal.

Οι δραστηριότητες στον κινεζικό κλάδο μεταποίησης συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα το Φεβρουάριο ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση στην Κίνα. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ΡΜΙ της HSBC μειώθηκε στο 48,3 από 49,5 τον προηγούμενο μήνα. Επισημαίνεται ότι ένδειξη κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων.

Η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά για το αργό πετρέλαιο, ενώ υποχώρηση του δείκτη ΡΜΙ κάτω από το 50 αντιστοιχεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων. «Ο κόσμος διεθνώς υποτιμά τους κινδύνους που εγκυμονούν στην Κίνα. Δεν είναι μόνο ότι επιβραδύνεται η οικονομία. Υπάρχουν επίσης πολλοί χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι. Οι πιθανότητες κρίσης αυξάνονται και είναι πολύ πραγματικές» υποστηρίζει ο  DariuszKowalczyk, της CreditAgricoleCIB.

Εν τω μεταξύ, γίνονται τα πρώτα μικρά, αλλά απαραίτητα βήματα στη διαβούλευση των Εξι διεθνών δυνάμεων με το Ιράν καθώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ατζέντα των συνομιλιών και θα συναντηθούν εκ νέου το Μάρτιο στη Βιέννη. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον ανακοίνωσε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 17 Μαρτίου. Νωρίτερα, τεχνικά κλιμάκια θα βρεθούν στην Τεχεράνη: «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο κάναμε μια καλή αρχή» τόνισε η 'Αστον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v