Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλός πονοκέφαλος για το χρυσό

Κάτω από τα 1300 δολάρια η ουγγιά προσγειώθηκε η τιμή του χρυσού. Η ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικάνικης οικονομίας και οι υπεραποδόσεις των μετοχών στρέφουν το ενδιαφέρον των επενδυτών μακριά από το χρυσό.

Οι έμποροι χρυσού, είναι απαισιόδοξοι, για πρώτη φορά σε διάστημα έξι εβδομάδων, καθώς η επιταχυνόμενη οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και οι χαμηλότερες πωλήσεις στη φυσική αγορά χρυσού περιόρισε τη ζήτηση για το μέταλλο.

Η τιμή του μετάλλου υποχώρησε την Παρασκευή για έκτη συνεχή μέρα, στο χειρότερο σερί απωλειών από τις 17 Μαΐου, πέφτοντας κάτω από τα 1.300 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά από τις 22 Ιουλίου. 

Ο χρυσός βαδίζει προς την πρώτη ετήσια πτώση εδώ και 13 χρόνια, αφότου πολλοί επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο πολύτιμο μέταλλο, ως αποθεματικό νόμισμα. Το χτύπημα που εξαφάνισε 60,4 δισ. δολάρια από την αξία των fund του χρυσού, πλήγωσε τους επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, οι αμερικάνικες μετοχές σημείωσαν ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για  ανάπτυξη 1,7% στο β’ τρίμηνο, που ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.

Ο χρυσός υποχώρησε 23% στα 1.287,96 δολάρια η ουγγιά στο Λονδίνο, φέτος. Τα κέρδη 7,3% του περασμένου μήνα, πάντως, ήταν τα μεγαλύτερα από τον Ιανουάριο του 2012, καθώς οι αγορές ανέκαμψαν από το χαμηλό 34 μηνών των 1180.50 δολαρίων της 28ης Ιουνίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν 3,1% σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του β’ τριμήνου ήταν υψηλότερος από τη μέση πρόβλεψη (1%)  των αναλυτών. Η αύξηση των θέσεων εργασίας και οι αυξανόμενες τιμές ακινήτων και μετοχών βελτιώνουν την ψυχολογία των επενδυτών. Η επέκταση της οικονομίας θα επιταχυνθεί, αυτό και τα επόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών.

Η απόδοση του δεκαετούς  ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων, πριν ανακάμψει μετά την υπόσχεση της Fed ότι θα συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα αξίας 85 δισ. δολαρίων κάθε μήνα. Ο επικεφαλής της Fed BEN Bernake, είπε την προηγούμενη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς από τον Ιούλιο, να αποφασίσει αν θα περιορίσει τις αγορές χρέους, σε αντίθεση με παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει στις 19 Ιουνίου.

Ενώ η πτώση ρεκόρ του χρυσού στο β’ τρίμηνο φούντωσε τη ζήτηση για κοσμήματα και νομίσματα, η άνοδος του Ιουλίου επιβράδυνε αυτές τις αγορές, σημείωσε η Standard Bank. Ο χρυσός άμεσης παράδοσης στην Κίνα, τιμολογούταν κατά μέσο όρο 18 δολάρια πάνω από την τιμή του Λονδίνου, σαφώς μικρότερο από το premium των 33 δολαρίων στα μέσα Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v