Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 900 δολ. ο χρυσός –Ρεκόρ τιμών σε ευρώ (700€)

Ο χρυσός ενισχύθηκε πάνω από τα 900 δολάρια και σε ιστορικό ρεκόρ σε ευρώ και στερλίνες, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στο «καταφύγιο» του μετάλλου, μακριά από τα ταραγμένα χρηματιστήρια και τα ακριβά κρατικά ομόλογα.

Ο χρυσός ενισχύθηκε πάνω από τα 900 δολάρια ανά ουγκιά και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 3,5 μηνών σε δολάρια και σε ιστορικό υψηλό σε ευρώ και στερλίνες, καθώς οι επενδυτές σπεύδουν στο «καταφύγιο» του κίτρινου μετάλλου, μακριά από τα ταραγμένα χρηματιστήρια και τα ακριβά κρατικά ομόλογα.

Οι traders της αγοράς πολυτίμων μετάλλων, ειδικά στην Ευρώπη, «ρίχνουν» κεφάλαια σε exchange traded funds (ETFs) και αγοράζουν επίσης χρυσό στην φυσική αγορά, από νομίσματα έως μεγάλες ράβδους.

Το σύνολο του πολυτίμου μετάλλου που αντιστοιχεί στα ETFs χρυσού, αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα πάνω από τις 40 εκατ. ουγγιές για πρώτη φορά, που σημαίνει ότι τα εν λόγω επενδυτικά οχήματα καταλαμβάνουν πλέον τα περισσότερα φυσικά αποθέματα χρυσού, μετά τα επίσημα αποθέματα των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του ΔΝΤ, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Στο Λονδίνο, η τιμή spot του χρυσου ανήλθε στα 905,85 δολάρια ανά ουγκιά, έναντι 898,40 στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Σε ευρώ, το μέταλλο κινείται σε ιστορικό ρεκόρ από την Παρασκευή, στα 700,37 ευρώ ανά ουγκιά. Σε στερλίνες η ουγκιά διαμορφώνεται στο ρεκόρ των 656,85.

Και οι υπόλοιπες αγορές εμπορευμάτων κινούνται θετικά στο ξεκίνημα της εβδομάδας, με το πετρέλαιο να ενισχύεται στα 48 δολ. ανά βαρέλι και το κακάο να διαμορφώνεται σε υψηλό 24 ετών στις 2.013 στερλίνες ανά τόνο στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v