Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το γεν, υποχωρεί το ελβετικό φράγκο

Δολάριο και γεν ενισχύονται έναντι των περισσοτέρων κύριων νομισμάτων, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο κινείται το ελβετικό φράγκο.

Δολάριο και γεν ενισχύονται έναντι των περισσοτέρων κύριων νομισμάτων, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι δεν είναι αρκετά αδύναμος ώστε να αρχίσει η Fed να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Το γεν ενισχύεται έναντι των δολαρίων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, καθώς η πτώση των ασιατικών μετοχών περιόρισε τη ζήτηση για assets με υψηλότερες αποδόσεις.

Την ίδια ώρα, το ελβετικό φράγκο υποχωρούσε έναντι του ευρώ και του δολαρίου, εν μέσω εικασιών ότι η Swiss National Bank (SNB) θα διευρύνει τις προσπάθειές της για περιορισμό της ισχύος του νομίσματος. Πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται και η βρετανική στερλίνα, εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις καταναλωτικές δαπάνες, που ενδέχεται να δείξουν ότι η βρετανική οικονομία χάνει momentum.

Το δολάριο ενισχύθηκε στα 1,4398 δολάρια/ευρώ έναντι των 1,4426 δολαρίων χθες, ενώ αυτήν την ώρα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,4412 δολάρια.

Η ισοτιμία δολαρίου/γεν διαμορφώνονταν στα 76,66 γεν, από 76,60 γεν χθες, πολύ κοντά δηλαδή στο μεταπολεμικό χαμηλό των 76,25 γεν της 17ης Μαρτίου. Η ισοτιμία ευρώ/γεν διαμορφώνονταν στα 110,40 γεν από 110,50 γεν χθες.

--- Έτοιμη για παρέμβαση η Ιαπωνία, προσπάθειες για αποδυνάμωση του φράγκου

Το γεν έχει ενισχυθεί σε επίπεδο υψηλότερο αυτού που οδήγησε την Ιαπωνία στην πρώτη παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος από τον Μάρτιο. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει στις 14 Αυγούστου ότι είναι έτοιμος να αναλάβει «θαρραλέα δράση» προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του γεν, η οποία απειλεί με επιβράδυνση της ανάκαμψης της χώρας. Σήμερα, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως συζήτησε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Τράπεζας της Ιαπωνίας ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά συναλλάγματος, κάτι που οι αναλυτές εκλαμβάνουν ως ένδειξη ότι το Τόκιο παραμένει έτοιμο να λάβει περαιτέρω δράση προκειμένου να περιορίσει την συνεχιζόμενη άνοδο του νομίσματος.

Το ελβετικό φράγκο υποχωρούσε έναντι του ευρώ εν μέσω ανησυχιών ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας θα επεκτείνει τις προσπάθειες για να αποδυναμώσει το νόμισμά της, προκειμένου να προστατέψει τους εξαγωγείς. Χθες η SNB ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τη ρευστότητα προς τις αγορές συναλλάγματος.

Το ελβετικό φράγκο υποχωρούσε στα 1,1461 φράγκα/ευρώ, από τα 1,1398 φράγκα χθες, και στα 79,62 centimes/δολάριο.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v