Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eλβετία: Νέα μέτρα από την κεντρική τράπεζα

Εντείνει τα μέτρα εναντίον του ισχυρού ελβετικού φράγκου η κεντρική τράπεζα της χώρας SNB, μετά την άνοδο της ισοτιμίας λόγω της στροφής των επενδυτών σε επενδυτικά καταφύγια. Υψηλότερα το φράγκο έναντι ευρώ - δολαρίου.

Εντείνει τα μέτρα εναντίον του ισχυρού ελβετικού φράγκου η κεντρική τράπεζα της χώρας SNB, μετά την άνοδο της ισοτιμίας λόγω της στροφής των επενδυτών σε επενδυτικά καταφύγια.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι θα επεκτείνει το όριο λογαριασμών όψεως στα 200 δισ. φράγκα από 120 δισ. φράγκα, θα επαναγοράσει ελβετικά ομόλογα και θα διαχειριστεί πιο ενεργά τα αποθέματα συναλλάγματος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, εάν χρειαστεί. 

Σημειώνεται ότι η Ελβετία έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα.

--- Ενισχύεται το ελβετικό φράγκο

Η παρέμβαση της SNB, ωστόσο, δεν φαίνεται να έκανε κάτι για να περιορίσει την άνοδο του φράγκου, το οποίο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοδική κίνηση οφείλεται στις προσδοκίες των αγορών για λήψη δραστικότερων μέτρων, όπως η διασύνδεση του φράγκου με το ευρώ.

Το ευρώ υποχωρούσε έως και 2% έναντι του ελβετικού φράγκου, αγγίζοντας το χαμηλό του 1,12248 φράγκου, σημαντικά χαμηλότερα δηλαδή του υψηλού του 1,15499 που είχε σημειωθεί νωρίτερα, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 1,1315 φράγκο.

Το ευρώ υποχωρεί και έναντι του δολαρίου, με την ισοτομία στο 1,4385 δολάριο αυτήν την ώρα, ενώ χαμηλότερα κατά 0,25%  έναντι του γεν διαμορφώνεται το δολάριο, στα 76,60 γεν, κοντά στο χαμηλό-ρεκόρ των 76,25 γεν.

--- Ράλι στα γερμανικά ομόλογα

Σημαντική άνοδος καταγράφεται στα γερμανικά δεκαετή ομόλογα καθώς οι προτάσεις Μέρκελ - Σαρκοζί δεν δείχνουν να καθησυχάζουν τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, η οποία κινείται αντίστροφα προς την τιμή, υποχωρεί κατά 5,3 μονάδες βάσης, στο 2,28%.

Εν τω μεταξύ, το spread απόδοσης μεταξύ του γερμανικού δεκαετούς και του αντίστοιχου 30ετούς τίτλου εκτινάσσεται στα ιστορικά υψηλά των 92 μονάδων βάσης, με τους αναλυτές να περιμένουν μακρά περίοδο υποαπόδοσης για τα 30ετή, λόγω της συζήτησης για τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ε.Ε.   

Την ίδια ώρα, χωρίς αξιόλογες μεταβολές κινούνται τα spreads των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας. Συγκεκριμένα, το spread του ιταλικού 10ετούς τίτλου κινείται στις 269 μονάδες βάσης (με απόδοση 4,98%), του ισπανικού στις 260 μ.β. (4,74%), του πορτογαλικού στις 841 μ.β. (10,69%), του ιρλανδικού στις 778 μ.β. (9,92%) και του γαλλικού στις 67 μονάδες βάσης με απόδοση 2,95%.

Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διαμορφώνεται στις 1.353 μ.β., του 5ετούς στις 2.331 μ.β. και του 2ετούς στις 3.511 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v