Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξετάζεται σύνδεση φράγκου με το ευρώ

Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας κ. Thomas Jordan δεν αποκλείει το ενδεχόμενο σύνδεσης του φράγκου με το ευρώ, αποκαλύπτοντας τον έντονο προβληματισμό της SNB.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο σύνδεσης του ελβετικού φράγκου με το ευρώ ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, κ. Thomas Jordan, σε συνέντευξή του στην "Tages Anzeiger", λέγοντας ότι είναι και αυτό ένα από τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι ιθύνοντες της νομισματικής πολιτικής.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σύνδεσης του φράγκου με το ενιαίο νόμισμα, ο κ. Jordan απάντησε: "Κάθε προσωρινό μέτρο για την επιρροή της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι επιτρεπτό βάσει των κανόνων μας, εφόσον συμπίπτει με τον μακροπρόθεσμο στόχο της σταθερότητας των τιμών".

Επισημαίνεται ότι το ελβετικό φράγκο καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, έναντι τόσο του ευρώ όσο και του δολαρίου καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στις αποκαλούμενες ασφαλείς τοποθετήσεις. Έναντι του ευρώ καταγράφει κέρδη 31% για το 2011 και πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανή την ισοτιμία 1 προς 1.

Μετά τις δηλώσεις Jordan, όμως, το ελβετικό φράγκο υποχωρεί 6% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0901 φράγκο από 1,0515 προηγούμένως. Αντίστοιχα και έναντι του δολαρίου, το ελβετικό νόμισμα κινείται πτωτικά 5,5%, στα 76,86 φράγκο.

Η δήλωση του αντιπροέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας φανερώνει τον έντονο προβληματισμό του ως προς τις επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας. Δεν είναι λίγο, άλλωστε, να εξετάζεται ένα μέτρο που έχει εγκαταλειφθεί από το 1973, από το σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών του Bretton Woods. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, κ. Philipp Hildebrand, δήλωσε τον προηγούμενο μήνα πως η ανεξαρτησία της SNB δεν είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι πιέσεις είναι πλέον ασφυκτικές.

"Κανονικά θα λέγαμε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί", δηλώνει η κ. Ursina Kubli, της Bank Sarasin της Ζυρίχης, και συμπληρώνει: "Είναι ένα πολύ δραστικό μέτρο που όμως πλέον δείχνει πιο ρεαλιστικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v