Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο και πάλι ευρώ και περιφέρεια

Σε χαμηλό 4 μηνών το ευρώ, ενώ ανοδικά κινείται το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι αγορές ετοιμάζονται για μπαράζ δημοπρασιών ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων την επόμενη εβδομάδα.

Σε χαμηλό 4 μηνών υποχωρεί το ευρώ, ενώ ανοδικά κινείται εκ νέου το κόστος δανεισμού για τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας καθώς οι αγορές προετοιμάζονται για μπαράζ δημοπρασιών ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχωρεί στα 1,2965 δολ. έναντι του δολαρίου ενώ έναντι του ελβετικού νομίσματος διαπραγματεύεται στα 1,2531 φράγκα.

Παράλληλα, καταγράφεται έντονα ανοδική πορεία στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, εν αναμονή των εξελίξεων της επόμενης εβδομάδας, με τις δημοπρασίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Η Commerzbank υπολογίζει ότι οι συνολικές δημοπρασίες ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων της επόμενης εβδομάδας ανέρχονται στα 24 δις ευρώ.

Η Γαλλία θα προχωρήσει στις 10 Ιανουαρίου σε δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων με στόχο άντλησης 7 δις. ευρώ. Μία ημέρα αργότερα, η Ιταλία θα εκδώσει ετήσιους τίτλους με στόχο άντλησης 7 δις. ευρώ, ενώ στις 12 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία θα δημοπρατήσει ομόλογα λήξεις 2014 και 2020. Επισημαίνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Πορτογαλία προχώρησε σε δημοπράτηση εξάμηνων εντόκων όπου καταγράφηκε εκτίναξη του κόστος δανεισμού.

«Η αντίδραση της αγοράς στους τίτλους της περιφέρειας είναι πολύ ανησυχητική γιατί δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι μεγάλες δημοπρασίες» αναφέρει trader στο πρακτορείο Reuters.

- Εκτίναξη αποδόσεων

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων ενισχύθηκε στο 7,03% που αποτελεί νέο υψηλό, καταγράφοντας ημερήσια ενίσχυση μισής ποσοστιαίας μονάδας. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων, κοντά σε νέο υψηλό,
στο 5,45%,

«Εάν το κόστος δανεισμού στην Πορτογαλία συνεχίσει να αυξάνεται τότε η κυβέρνηση της χώρας θα φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από την διεθνή κοινότητα» δήλωσε στους Financial Times, o Don Smith, οικονομικός αναλυτής της ICAP.

Σύμφωνα το Reuters, 44 από τους 51 οικονομικούς αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση προβλέπουν ότι η Πορτογαλία θα ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v