Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση του ευρώ στο $1,20 "βλέπει" η Blackrock

Παρά τη σταθεροποιητική αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος στην ιρλανδική συμφωνία, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ, ακόμη και στο $1,20 όπως υποστηρίζει ο Larry Fink, ο ιδρυτής της BlackRock.

Παρά τη σταθεροποιητική αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος στην ιρλανδική συμφωνία, οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ ακόμη και στο 1,20 δολ., όπως υποστηρίζει ο κ. Larry Fink, ο ιδρυτής της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων.

Το ευρώ, αν και υποχώρησε προσωρινά στο 1,3182 δολ., σταθεροποιείται στο  1,3250 δολ., κοντά σε χαμηλό δύο μηνών, αφού ανακοινώθηκαν οι όροι της στήριξης της Ιρλανδίας, αλλά και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, που ξεκαθαρίζει ότι η όποια εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών αφορά στην περίοδο μετά το 2013.

Όπως επισημαίνει και ο κ. Fink σε συνέντευξή του στους "Financial Times", υπάρχουν ακόμη ανησυχίες ότι η ιρλανδική κρίση θα επεκταθεί στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, με αποτέλεσμα να προβλέπει υποχώρηση του ευρώ της τάξεως του 10% έναντι του δολαρίου στο 1,20 δολ.

"Το θεμελιώδες πρόβλημα είναι πως το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους ανήκει στο τραπεζικό σύστημα", αναφέρει ο κ. Fink και αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια το τραπεζικό σύστημα είχε τη στήριξη της πιστοληπτικής αξιολόγησης των εποπτικών αρχών "έτσι ώστε κάποιος μπορούσε να αγοράσει ιρλανδικό χρέος που σε κάποια στιγμή είχε την ίδια αξιολόγηση με το γερμανικό".

Ο κ. Fink επισημαίνει ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοοικονομικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει την τεράστια μείωση της αξίας των κρατικών ομολόγων που έχει στη διάθεσή του.

"Το ευρώ πιθανότατα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1,25 ή 1,20 δολ., ακόμη και με την ποσοτική χαλάρωση της Fed…. Φανταστείτε λοιπόν σε τι επίπεδα θα είχε υποχωρήσει το ευρώ εάν δεν είχαν προχωρήσει οι ΗΠΑ σε ποσοτική χαλάρωση", καταλήγει ο ιδρυτής της BlackRock.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v