Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ χρυσού στα 1.422 δολ. -Απώλειες ευρώ

Με τις αγορές να θέτουν στο στόχαστρο την περιφέρεια και ειδικότερα την Ιρλανδία, το ενιαίο νόμισμα καταγράφει εκτενείς απώλειες, ενώ οι επενδυτές στρέφονται και πάλι στην ασφάλεια του χρυσού, που βρέθηκε σε νέο ρεκόρ.

Οι ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας και ειδικότερα της Ιρλανδίας οδηγούν σε ευρεία πτώση το ευρώ αλλά και σε νέα στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια του χρυσού, η οποία αποτυπώνεται στο νέο ρεκόρ στην τιμή του.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει στα 112,20 γεν έναντι του ιαπωνικού νομίσματος και στα 1.3850 δολ. καθώς τα spreads των ιρλανδικών ομολόγων βρέθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, τη σιγμή όπου η επίσκεψη του επιτρόπου κ. Olli Rehn στο Δουβλίνο ανεβάζει το θερμόμετρο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι ίδιοι παράγοντες στρέφουν τους επενδυτές στην ασφάλεια του χρυσού, με αποτέλεσμα το νέο ρεκόρ των 1.422,30 δολ. ανά ουγκιά. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι και η πρόταση του προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας για επιστροφή του διεθνούς οικονομικού συστήματος σε νέο Bretton Woods με έναν τροποποιημένο κανόνα χρυσού συνέβαλε στην ανοδική τάση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου.

Ως προς την αγορά συναλλάγματος, πάντως, οι διεθνείς αντιμαχίες εντείνονται εν όψει και της συνόδου κορυφής του G20 στην Κορέα αυτήν την εβδομάδα. Η Κίνα συνεχίζει την κριτική εναντίον της αποφάσης για ποσοτική χαλάρωση των ΗΠΑ. Το Πεκίνο, συντασσόμενο με τις άλλες ασιατικές χώρες που επέκριναν τη Fed, ανακοίνωσε σήμερα μέτρα περιορισμού των εισροών ξένων κεφαλαίων στην κινεζική οικονομία, ενώ δήλωσε πως θα επιβάλει στις τράπεζες να αυξήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε πως οι ασιατικές οικονομίες ενδεχομένως να αναγκαστούν να επιβάλουν περιορισμούς στις εισροές ξένων κεφαλαίων συνεπεία της ποσοτικής χαλάρωσης των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v