Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" δολάριου και μίνι ράλι εμπορευμάτων

Ευρεία πτώση καταγράφει το δολάριο έναντι των ασιατικών νομισμάτων και του ευρώ, ενώ σημαντική ενίσχυση καταγράφουν οι τιμές των εμπορευμάτων την επομένη της ανακοίνωσης της Fed για την νέα ποσοστική χαλάρωση 600 δισ. δολ.

Ευρεία πτώση του δολαρίου και αντίστοιχα σημαντικά κέρδη στις τιμές των εμπορευμάτων ήταν η άμεση αντίδραση των αγορών, στην ανακοίνωση της Fed για ποσοτική χαλάρωση ύψους 600 δισ. δολ. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, το δολάριο κατέγραψε απώλειες 1% έναντι του ευρώ, αγγίζοντας το 1,4179δολ., που είναι και χαμηλό 9 μηνών.

Αντίστοιχα, ανοδικά κινήθηκαν σχεδόν όλα τα ασιατικά νομίσματα έναντι του δολαρίου. Το δολάριο Ταϊβάν καταγράφει άνοδο 0,4% στα ΝΤ$30,28, ενώ το γουόν της Νοτίου Κορέας ενισχύεται κατά 0,2% στα 1.107,81 έναντι του δολαρίου. Στην αγορά, επικρατούν παράλληλα φήμες για παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας της Σεούλ με στόχο την χαλιναγώγηση του γουόν.

Οι αποφάσεις της Fed «ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου» εξηγεί ο Akira Banno, της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Bhd. Και συμπληρώνει «Η τάση στηρίζει περαιτέρω άνοδο των ασιατικών νομισμάτων, ειδικότερα εκείνων των οποίων οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αύξηση επιτοκίων» όπως η είναι η Αυστραλία και η Ινδία.

Αντιστοίχως καταγράφεται μίνι ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων. Η τιμή χαλκού συμβολαίων τρίμηνης παράδοσης ενισχύθηκε κατά 1,8% στα 8.473,25 δολάρια ανά μετρικό τόνο. Η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται για τέταρτη συνεχή ημέρα, κατά 1,1% αγγίζοντας στην αγορά της Νέας Υόρκης τα 85,65 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του παλλαδίου παράλληλα, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2001, αγγίζοντας τα 657 δολ. ανά ουγκιά

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v