Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εντείνονται οι πιέσεις στο ευρώ ($1,3906)

Τα εντεινόμενα προβλήματα στην περιφέρεια της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ιρλανδία εντείνουν τις πιέσεις στο ευρώ. Ανάκαμψη του δολαρίου και διορθωτικές κινήσεις σε μέταλλα, πετρέλαιο και χρυσό.

Σημαντική υποχώρηση καταγράφει σήμερα το ευρώ έναντι τόσο του δολαρίου όσο και του ιαπωνικού γεν και οι αναλυτές αναφέρουν ως βασική αιτία και πάλι τα προβλήματα της περιφέρειας της ευρωζώνης και κυρίως της Ιρλανδίας, η οποία φαίνεται πως έχει βρεθεί εκ νέου στο στόχαστρο των αγορών.

Το ευρώ υποχωρεί περίπου κατά 0,9% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αγγίζοντας ακόμη και το 1,3906 δολ., ενώ είναι διαπραγματεύσιμο στο 1,3929 δολ. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος το ευρώ υποχωρεί σε ποσοστό 1,1% αγγίζοντας τα 112,67 γεν.

Όπως αναφέρουν και οι διεθνείς σχολιαστές της αγοράς συναλλάγματος, ο επίτροπος κ. Olli Rehn φτάνει σήμερα Δευτέρα στο Δουβλίνο, όπου θα διεξάγει συζητήσεις σχετικά με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ιρλανδίας που έχει ήδη καθυστερήσει επικίνδυνα. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιρλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια περικοπής των δημοσίων δαπανών και αύξησης της φορολογίας το 2011 κατά 6 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η Πορτογαλία αντιμετωπίζει ορατό κίνδυνο πρόωρων εκλογών, καθώς η αντιπολίτευση διεμήνυσε από την προηγούμενη εβδομάδα πως ίσως άρει τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση μειοψηφίας εάν φανεί ότι τα προβλήματα εντείνονται.

Ενώ η κατάσταση στην αποκαλούμενη περιφέρεια της ευρωζώνης προκαλεί πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, το αμερικανικό νόμισμα στηρίζεται και από τα ευοίωνα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για την αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ και συγκεκριμένα για τη δημιουργία 155.000 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 8 μήνες όπου στην αμερικανική οικονομία καταγράφεται αύξηση των θέσεων απασχόλησης.

Η ενίσχυση του δολαρίου επηρεάζει και τις τιμές των εμπορευμάτων, καθώς η ονομαστική αξία των περισσότερων εξ αυτών είναι σε δολάριο. Πτωτικά κατά συνέπεια κινούνται οι τιμές των περισσότερων μετάλλων, με τον χαλκό να υποχωρεί κατά 0,3% στα 8.653 δολ. ανά τόνο. Η τιμή του πετρελαίου, που είχε ξεπεράσει τα 87 δολάρια το βαρέλι, υποχωρεί κατά 0,7% στα 86,20 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, παράλληλα, που άγγιξε νέο ιστορικό ρεκόρ, υποχωρεί σε ποσοστό 0,4%, στα 1.390 δολ. ανά ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v