Περιορίζεται η πτώση του ευρώ

Περιορίζεται σήμερα η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να πλήττεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τις αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας.

Περιορίζεται σήμερα η μεγάλη υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Ωστόσο, το κοινό νόμισμα εξακολουθεί να πλήττεται από την έκθεση του ΟΟΣΑ για τους ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και τις αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο.

Το ευρώ κινείται σήμερα σε ένα εύρος 1,1235 - 1,1348 δολαρίων, ενώ το απόγευμα διαπραγματεύεται στα 1,1342 δολάρια. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική τιμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,1330 δολάρια.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, το αναπτυξιακό προβάδισμα των ΗΠΑ έναντι της ευρωζώνης αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το δολάριο σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Συγκεκριμένα, στο β΄ τρίμηνο το ΑΕΠ στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση (ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο κατά 1,5%) και ο δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής στο Σικάγο σημείωσε τον Ιούλιο άνοδο κατά τρίτο συνεχή μήνα.

Στον αντίποδα, η ελαφρώς καλύτερη επίδοση του δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας ΡΜΙ του Reuters δεν διέλυσε τα σύννεφα ανησυχίας πάνω από την οικονομία της ευρωζώνης. Ο δείκτης αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 48, από 46,6 τον Ιούνιο, αν και κάθε επίδοση κάτω του 50 σημαίνει επιβράδυνση. Πάντως, στη Γερμανία ο όγκος των λιανικών πωλήσεων σημείωσε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το Μάιο, σημαντική άνοδο κατά 2,4%. Εάν εξαιρεθούν οι πωλήσεις οχημάτων, ο τζίρος των καταστημάτων είναι αυξημένος κατά 3,5% και ίσως αυτό σηματοδοτεί τον τερματισμό της αρνητικής τάσης στην κατανάλωση στη Γερμανία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v