Η τουρκική λίρα κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής, υποχωρώντας 20% έως τις 7 λίρες/δολάριο.
Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του από την αρχή του έτους, λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική της χώρας, αλλά και λόγω των διπλωματικών εντάσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.
Αντιπροσωπεία από την Άγκυρα συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη με αμερικανούς αξιωματούχους προκειμένου να διευθετηθούν οι εντάσεις, ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις άρσης του αδιεξόδου.
Νέο οικονομικό μοντέλο
Χθες η Τουρκία ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό μοντέλο, καθώς η λίρα κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και κλιμακώνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωση της η Άγκυρα ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, θα παρουσιάσει την Παρασκευή «ένα νέο οικονομικό μοντέλο».
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών σημειώνει στην ανακοίνωση πως σκοπεύει να κρατήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος κάτω από το 2% του ΑΕΠ και αναμένει η ανάπτυξη να αγγίξει το 3% με 4% την επόμενη χρονιά. Προηγουμένως προέβλεπε ανάπτυξη 5,5%.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 5,6% του ΑΕΠ πέρυσι, αναμένεται να κλείσει κάτω από το 4% την επόμενη χρονιά και ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται τώρα στο 15%, θα επιστρέψει «σε σύντομο διάστημα» σε μονοψήφια νούμερα.
Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ακόμα πως οι τουρκικές τράπεζες και εταιρίες δεν αντιμετωπίζουν ρίσκα, παρά τις ανησυχίες για το επίπεδο του χρέους των τουρκικών εταιρειών.
«Το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά, όπως συνέβη στο παρελθόν, την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα με την ισχύ της κεφαλαιακής του δομής και των ισολογισμών του» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σε αντίθεση με τις κερδοσκοπικές δηλώσεις που γίνονται στην αγορά για τις τράπεζες μας και για τις εταιρείες μας, οι ρυθμιστικές αρχές μας δεν βλέπουν να δημιουργείται πρόβλημα από τη ρίσκα στη συναλλαγματική ισοτιμία και τη ρευστότητα. Συστήνουμε στους επενδυτές και τους πολίτες μας να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις που αντανακλούν την πραγματική κατάσταση και όχι τέτοια σχόλια» επισημαίνεται.
Ισχυρές πιέσεις και στο ευρώ
Σε χαμηλό 13 μηνών υποχωρεί το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας.
Ειδικότερα το ευρώ σημειώνει πτώση 1% στο 1,1418 δολάρια από 1,1526 την προηγούμενη μέρα.