Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίσταση του ευρώ στην πολιτική αβεβαιότητα της Ιταλίας

Η αντίδραση στην αλλαγή της Ιταλίας είναι σιωπηλή, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, σημειώνουν αναλυτές και παραθέτουν το χειρότερο σενάριο.

Κάνοντας μικρές κινήσεις «κρατιέται» σταθερό το ευρωπαϊκό νόμισμα σήμερα, παρά τις πιέσεις που αναμένονταν από το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία. Οι ψηφοφόροι δεν έδωσαν ξεκάθαρη νίκη σε κανένα κόμμα, γύρισαν την πλάτη στα παραδοσιακά κόμματα και έδωσαν ποσοστά-ρεκόρ σε αντικαθεστωτικές και ακροδεξιές ομάδες.

Το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,2306 δολάριο και φαίνεται ότι αντιστέκεται στην πολιτική αβεβαιότητα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής «η αντίδραση στην αλλαγή της Ιταλίας είναι σιωπηλή, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης», σημειώνει η Danske Bank.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με αυτή την κυβέρνηση και περιμένουμε να δούμε ποιοι θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν συνασπισμό», είπε ο David Zahn, της Franklin Templeton Fixed Income Group.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το χειρότερο αποτέλεσμα για τις αγορές θα ήταν ένας συνασπισμός ανάμεσα στα Πέντε Αστέρια και τη Λέγκα του Βορρά.

«Έχουν αρκετές ψήφους για δημιουργία συνασπισμού», είπε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ωστόσο πιθανό» καθώς και τα δύο κόμματα έχουν παλιότερα πει ότι δεν θα ενώσουν τις δυνάμεις τους. Την ίδια ώρα όμως, δεν μπορεί να μη το λάβουμε υπόψη, καθώς και τα δύο θέλουν να έρθουν στην εξουσία, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v