Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί του Τραμπ ρίχνουν το δολάριο

Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου χτυπάει το δολάριο.Τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας ανεβάζουν το γεν. Το ευρώ εν αναμονή των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Γερμανία.

Χαμηλότερα κινείται το δολάριο σήμερα, κυρίως σε σχέση με το γεν. Με απώλειες 0,5% φτάνει στα 105,865 γεν ανά δολάριο. Στις 16 Φεβρουαρίου είχε φτάσει στο χαμηλό των 105,710 γεν ανά δολάριο.

Το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε και πριν από τα σχόλια του κ. Κουρόντα, του διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας που βλέπει προοπτική εξόδου από την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, εάν πληρούνται οι στόχοι για τον πληθωρισμό, στο έτος που θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.

Το δολάριο απομακρύνθηκε από το υψηλό έξι εβδομάδων που ήταν χθες, μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Η είδηση έχει προκαλέσει φόβους για έναρξη εμπορικού πολέμου.  Η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Cecilia Malmstrom, προειδοποιεί σε συνέντευξή της στους Financial Times, για τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου φαινομένου ντόμινο και «απειλεί» με αντίποινα.

Ο δείκτης δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι σημαντικών νομισμάτων υποχωρεί 0,1%, στα 90,09.

«Και ο καταναλωτικός και ο εταιρικός τομέας θα χάσουν από τους δασμούς και αυτή είναι η λογική που χτυπάει το δολάριο», τονίζει ο Μασάσι Μουράτα, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής της Brown Brothers Harriman, στο Τόκιο.

«Οι εταιρείες θα πρέπει να αυξήσουν τις τιμές τους λόγω των δασμών και να περάσουν τα κόστη στους καταναλωτές«, σημείωσε ο κ. Μουράτα.

Το ευρώ με μικρές κινήσεις βρίσκεται στο 1,229 δολάριο μετά την άνοδο 0,6% κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε πορεία για εβδομαδιαίες απώλειες 0,25% αυτή την εβδομάδα, στην οποία βρέθηκε σε χαμηλό επτά εβδομάδων ύψους 1,2154 την Πέμπτη, όταν το δολάριο απολάμβανε ευρεία ανάκαμψη.

Το ευρώ είναι σε αναμονή των πολιτικών εξελίξεων, ενόψει των ιταλικών εκλογών και της ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας των μελών του SPD για τη συμμετοχή στον συνασπισμό κυβέρνησης με την Αγκελα Μέρκελ.

Η στερλίνα σχεδόν αμετάβλητη στο 1,3777 δολάριο μετά την υποχώρηση κατά τη διάρκεια της νύχτα στο χαμηλό δύο μηνών του 1,3712.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός κάνει ομιλία σήμερα παρουσιάζοντας τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μελλοντική εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v