Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών το ευρώ στο ξεκίνημα της χρονιάς

Το κλίμα αισιοδοξίας από τα δυνατά στοιχεία της μεταποίησης στην ευρωζώνη ανεβάζει το ευρώ, την ώρα που το ράλι στις τιμές των εμπορευμάτων έχει μειώσει τη ζήτηση για το δολάριο.

Το ευρώ βρίσκεται σε υψηλό τεσσάρων μηνών σε σχέση με το γενικά ασθενέστερο δολάριο, στην πρώτη ημέρα συναλλαγών του 2018 και σε κλίμα αισιοδοξίας για μια φωτεινότερη οικονομική εικόνα στη ζώνη του ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ολοκλήρωσε το 2017 έχοντας την καλύτερη χρονιά έναντι του δολαρίου από το 2003.

Το ευρώ ξεκίνησε τη χρονιά με κέρδη κατά 0,5% στα 1,2072 δολάρια και σε κοντινή απόσταση από τα 1,2092 δολάρια του Σεπτεμβρίου, το υψηλότερο από τις αρχές του 2015.

Το ενιαίο νόμισμα κινείται επίσης ανοδικά σε σχέση με το γεν Ιαπωνίας, στα 135,64 γεν ανά ευρώ, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν είχε δει από τα τέλη του 2015. Ο δείκτης δολαρίου καταγράφει απώλειες κατά 0,5%, στα 91,81.

Ο Alvin Tan, υπεύθυνος στρατηγικής FX της Societe Generale στο Λονδίνο, δήλωσε ότι το ράλι στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων έχει μειώσει τη ζήτηση για το δολάριο, την ώρα που το ευρώ στηρίζεται από τα δυνατά οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης.

«Βασικά, αυτό που βοηθά το ευρώ είναι οι λαμπρότερες οικονομικές προοπτικές στη ζώνη του ευρώ. Η τάση θα πρέπει να συνεχιστεί», ανέφερε. Ο δείκτης PMI της ευρωζώνης στον τομέα της μεταποίησης ολοκλήρωσε το 2017, ανοδικά, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο δεκαετιών και η αυξανόμενη ζήτηση υποδηλώνει ότι θα ξεκινήσει το νέο έτος σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, ιστορικό ρεκόρ καταγράφει η μεταποίηση στη Γερμανία, με απότομη άνοδο στην παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και τις εξαγωγές. Το επίπεδο των νέων συμβολαίων από το εξωτερικό - κυρίως από την Ασία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη – είναι σε θετικό πρόσημο, με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. 

Αλλά και τα στοιχεία από την Ισπανία δείχνουν ότι ο κλάδος μεταποίησης κινείται σε υψηλό 11 ετών, καθώς ολοκλήρωσε το έτος σε υψηλά επίπεδα, με ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση της συνολικής παραγωγής και άνοδο στην απασχόληση, με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς.

Τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων τελούν υπό διαπραγμάτευση υψηλότερα μετά από το ράλι στις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου. Το δολάριο Αυστραλίας κερδίζει 0,4%, φθάνοντας στα 0,7836 δολάρια ΗΠΑ, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Η στερλίνα καταγράφει άνοδο κατά 0,3% και βρίσκεται στα 1,3550 δολάρια.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, σε χαμηλά επίπεδα, στις 13.496 δολάρια. Το ψηφιακό νόμισμα είχε άνοδο το 2017, πάνω από 1.300% για το έτος, αν και έπεσε απότομα, στα τέλη Δεκεμβρίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v