Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων το δολάριο

Ο δείκτης του δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί στο πιο αδύναμο επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων. Το ευρώ έχει κερδίσει περισσότερο από 13% μέχρι στιγμής φέτος. Σε πτωτική πορεία το bitcoin.

Το δολάριο υποχωρεί σήμερα λόγω της πρόσφατης πτώσης της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ, την ώρα που τα νομίσματα που συνδέονται με βασικά εμπορεύματα ενισχύονται από το ράλι αυτής της εβδομάδας στις τιμές των μετάλλων και του πετρελαίου.

Στην αγορά κρυπτονομισμάτων, σε πτωτική πορεία επιστρέφει το bitcoin, με απώλειες κατά 10,8% στην πλατφόρμα Bitstamp, με έδρα το Λουξεμβούργο. 

Ο δείκτης του δολαρίου, έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, υποχωρεί στο 92,734, το πιο αδύναμο επίπεδο σε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες. Με απώλειες φέτος περισσότερο από 9%, ανοίγει τον δρόμο για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 2003.

«Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν απώλειες από τα υψηλά τους και το δολάριο τελεί υπό διαπραγμάτευση υποτονικά», δήλωσε ο κ. Okagawa, αναλυτής παγκόσμιων αγορών στην εταρεία Sumitomo Mitsui Banking Corporation στη Σιγκαπούρη, αναφερόμενος στη μείωση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου των ΗΠΑ βρίσκεται στο 2,425%, αφού έφτασε σε υψηλό εννέα μηνών, στο 2,504%, την περασμένη εβδομάδα.

H κίνηση του δολαρίου σύμφωνα με το Bloomberg

Το ευρώ καταγράφει άνοδο κατά 0,4% στα 1,1929 δολάρια. Το ενιαίο νόμισμα έχει κερδίσει περισσότερο από 13 % μέχρι στιγμής φέτος, και βρίσκεται σε πορεία καλύτερων ετήσιων επιδόσεων από το 2003. Σε σχέση με το γεν, το δολάριο υποχωρεί κατά 0,5% στα 112,78 γεν ανά δολάριο.

Η πτώση του δολαρίου αυτή την εβδομάδα πιθανότατα αντικατοπτρίζει εν μέρει την πραγματική αντίδραση, μετά την υπογραφή του αμερικανικού προέδρου στο φορολογικό νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Lee Jin Yang, αναλυτή μακροοικονομικής έρευνας για την Aberdeen Standard Investments, στη Σιγκαπούρη.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι επένδυσαν στο δολάριο λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα και της ψήφισης της φορολογικής μεταρρύθμισης, και τώρα υποχωρούν», λέει ο Lee Jin Yang, αναφερόμενος στις βραχυπρόθεσμες θέσεις στην αγορά.

Τα νομίσματα των χωρών που εξάγουν εμπορεύματα παραμένουν υψηλά, μετά την άνοδο της τιμής του πετρελαίου την τρέχουσα εβδομάδα σε υψηλό δυόμιση ετών και την αύξηση των τιμών του χαλκού σε υψηλό τριετίας.

Το δολάριο Αυστραλίας αγγίζει υψηλό διμήνου στα 0,7799 δολάρια, έχοντας κερδίσει περισσότερο από 1% μέχρι στιγμής, αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο  Καναδά αγγίζει επίσης μέγιστη τιμή δύο μηνών, στα 1,2613 δολάρια, ανά δολάριο ΗΠΑ.

Η στερλίνα καταγράφει άνοδο κατά 0,42%, στα 1,3457 δολάρια.

Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό ψηφιακό νόμισμα, υποχωρεί κατά 8,9%, στις 14,000 δολάρια, στην πλατφόρμα ανταλλαγής Bitstamp με έδρα το Λουξεμβούργο, μετά την ανακοίνωση της Νότιας Κορέας ότι εξετάζει διάφορες επιλογές περιλαμβανομένου του πιθανού κλεισίματος κάποιων χρηματιστηρίων του κρυπτονομίσματος, προκειμένου να καταστείλει την κερδοσκοπική φρενίτιδα. 

Η Νότια Κορέα θεωρείται το «σημείο μηδέν» για την παγκόσμια εκτίναξη του ενδιαφέροντος για το Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, καθώς οι τιμές τους εκτινάχθηκαν φέτος, οδηγώντας τον πρωθυπουργό της χώρας να εκφράσει ανησυχίες για την επίπτωσή τους στην νεολαία της Κορέας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v