Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη στο δολάριο από το φορονομοσχέδιο

Η έγκριση της μεγαλύτερης φορολογικής αναθεώρησης των τελευταίων 30 ετών από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ υποστηρίζει το δολάριο, ενώ η συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας προκαλεί αναμονή και αβεβαιότητα για τις προθέσεις της.

Το δολάριο υποστηρίζεται σήμερα από τις προσδοκίες της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ, ενώ το ευρώ ενισχύεται από την απότομη άνοδο της απόδοσης του γερμανικού ομολόγου.

Η Ρεπουμπλικανική ηγεσία των ΗΠΑ ενέκρινε σαρωτική φορολογική νομοθεσία, στέλνοντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη δέσμη φορολογικών περικοπών για τελική ψηφοφορία σήμερα.

Το δολάριο επέκτεινε για λίγο τα κέρδη του έναντι του γεν και άγγιξε ημερήσιο υψηλό στα 113,075 γεν, μετά από τα νέα της έγκρισης της Γερουσίας, αλλά η αντίδραση υποχώρησε τελικά.

Το δολάριο βρίσκεται στα 113,01 γεν, σημειώνοντας άνοδο 0,1%, ξεφεύγοντας από το χαμηλό των 112,035 της Παρασκευής, με τον υψηλότερο δείκτη της προηγούμενης εβδομάδας 113,75 να θεωρείται ως ο επόμενος στόχος.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ήδη εγκρίνει τη μεγαλύτερη φορολογική αναδιάρθρωση των ΗΠΑ των τελευταίων 30 ετών χθες, αλλά ακόμη μία ψηφοφορία από το Σώμα είναι απαραίτητη λόγω διαδικαστικών ζητημάτων.

Τα κέρδη στο δολάριο είναι περιορισμένα, καθώς πολλοί παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία ολοκληρώνεται αύριο Πέμπτη, για να δουν εάν η ιαπωνική τράπεζα θα ακολουθήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη διατήρηση του καλού κλίματος.

Σε ομιλία του ο Διοικητής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda τον Νοέμβριο, χαμήλωσε τον πήχη, αναφερόμενος στην έννοια του «ρυθμού αντιστροφής» - ένα επίπεδο στο οποίο τα χαμηλά επιτόκια αρχίζουν να έχουν πιο επιβλαβείς επιπτώσεις από ότι τα οφέλη.

«Υπάρχει πολύ έντονο ενδιαφέρον για το «ρυθμό αντιστροφής». Η συνέντευξη Τύπου του κ. Kuroda (στο τέλος της συνεδρίασης της BOJ) θα είναι σχεδόν για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Yukio Ishizuki, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής της Daiwa Securities.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι ένας σημαντικός λόγος που το γεν δεν ολίσθησε πολύ, παρά την απότομη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ, την προηγούμενη ημέρα, σημείωσε ο Ishizuki.

Η Ιαπωνική Τράπεζα αναμένεται στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας να διατηρήσει το στόχο του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου στο μείον 0,1% και να δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων γύρω στο μηδέν τοις εκατό.

«Νομίζουμε ότι θα δώσει πιθανώς στην αγορά έναν έλεγχο της πραγματικότητας, οπότε δεν αναμένουμε από αυτόν να αυξήσει τις προσδοκίες της αγοράς», δηλώνουν οι εμπειρογνώμονες.

Το ευρώ είναι στα 133,74 γεν, όχι πολύ μακριά από τα ισχυρά επίπεδα αντίστασης των περίπου 134,50, ενώ σε σχέση με το δολάριο καταγράφει άνοδο 0,3%, στα 1,1822 δολάρια.

Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό δύο εβδομάδων σε σχέση με το ευρώ, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στον στόχο της Βρετανίας, για συμφωνία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά την πρόοδο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το ενδιαφέρον τώρα είναι στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων του Brexit. Η βρετανική λίρα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα κέρδη που επιτεύχθηκαν τη Δευτέρα, όταν σύμφωνα με έρευνα, τα βρετανικά εργοστάσια έχουν υψηλό τριών δεκαετιών για παραγγελίες αυτό το μήνα.

Η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,3% στα 1,3335 δολάρια. Σε σχέση με το ευρώ, αποδυναμωμένη κατά 0,6% στις 88,55 πένες ανά ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v