Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ράλι στα εμπορεύματα ανεβάζει δολάριο Καναδά και Αυστραλίας

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη σε υψηλό δυόμιση ετών, λόγω της έκρηξης σε αγωγό αργού της Λιβύης καθώς και εξαιτίας των περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, την ώρα που οι τιμές του χαλκού βρίσκονται σε υψηλό τριετίας.

Το δολάριο υποχωρεί σε σχέση με το ευρώ σε μια αγορά με περιορισμένες συναλλαγές μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, την ώρα που το ράλι στις τιμές βασικών εμπορευμάτων βοηθάει το δολάριο Καναδά και το δολάριο Αυστραλίας να βρεθούν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών.

Κάποιοι επενδυτές αναφέρουν ότι πιθανώς θα συνεχιστεί η ενίσχυση του ευρώ στη νέα χρονιά, μετά από την ανοδική πορεία του το 2017, έτος στο οποίο είχε την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με το δολάριο, από το 2003.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη σε υψηλό δυόμιση ετών, λόγω της έκρηξης σε αγωγό αργού της Λιβύης καθώς και εξαιτίας των περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ, την ώρα που οι τιμές του χαλκού βρίσκονται σε υψηλό τριετίας.

Το γεγονός βοηθάει και στηρίζει τα νομίσματα χωρών εξαγωγής εμπορευμάτων, με το δολάριο του Καναδά να αγγίζει τα 1,2659 δολάρια ΗΠΑ, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο και το δολάριο Αυστραλίας να καταγράφει άνοδο κατά 0,4% στα 0,7762 δολάρια ΗΠΑ, φθάνοντας επίσης στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρεί κατά 0,1% στα 93,193, την ώρα που το ευρώ καταγράφει άνοδο κατά 0,2% και βρίσκεται στα 1,1891 δολάρια.

«Υπάρχουν πολύ λίγα γεγονότα για να έχουμε κάποιες εξελίξεις σήμερα», δήλωσε ο Christin Tuxen, υπεύθυνος στρατηγικής FX της Danske Bank, προσθέτοντας ότι η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα δεν βοήθησε το δολάριο.  «Για τους περισσότερους ανθρώπους δεν πρόκειται να είναι αυτό το γεγονός που θα υποστηρίξει το δολάριο», σημειώνει. 

Το δολάριο κινείται σταθεροποιητικά σε σχέση με το γεν στα 113,19 γεν ανά δολάριο.

Η στερλίνα κινείται ανοδικά κατά 0,2%, στα 1,3406 δολάρια.

Το Bitcoin συνεχίζει την ανάκαμψη, με άνοδο κατά 2,28%, στα περίπου 16,124 δολάρια στο Bitstamp, του Λουξεμβούργου. Αυτή την εβδομάδα έχει ανοδική πορεία, μέχρι στιγμής κατά 14%, μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από το 2013, την περασμένη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v