Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η χειρότερη χρονιά για το δολάριο από το 2003

Η Β. Κορέα, η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, τα ρωσικά σκάνδαλα, οι εκλογές στην Καταλονία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, το Brexit και η Μέση Ανατολή, στις γεωπολιτικές εξελίξεις που άσκησαν επιρροή στις αγορές.

Το δολάριο υποχωρεί κοντά σε χαμηλό μήνα, ενώ νομίσματα που συνδέονται με βασικά εμπορεύματα, όπως το αυστραλιανό και το καναδικό δολάριο, είναι σε υψηλό διμήνου, χάρη στις πιο σταθερές τιμές ενέργειας και μετάλλων.

Ο δείκτης δολαρίου έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων με μικρές μεταβολές, στα 92,602, μετά την ολίσθηση του 0,4% τη νύχτα στα 92,573, το χαμηλότερο από τις 27 Νοεμβρίου. Ο δείκτης χάνει 0,5% αυτό το μήνα.

Ο Shin Kadota, ανώτερος υπεύθυνος στρατηγικής της Barclays στο Τόκιο, δήλωσε ότι η εξισορρόπηση ξανά των θέσεων στην αγορά σηματοδότησε την ευρεία πώληση του δολαρίου, προς το τέλος του έτους.

«Οι τάσεις στην αγορά συναλλάγματος έχουν δείξει ότι το δολάριο τείνει να αποδυναμώνεται μετά τα Χριστούγεννα και κατά τις πρώτες μέρες του επόμενου έτους, πριν τελικά κερδίσει ξανά», ανέφερε.

Το γεγονός ότι πολλοί θεσμικοί επενδυτές κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος του έτους, αλλά και η προθεσμία για τα φορολογικά οδηγεί σε πιέσεις στο δολάριο.

Ο δείκτης δολαρίου θα καταλήξει πιθανώς στο τέλος του έτους με απώλειες περισσότερο από 9%, κάνοντας τη χειρότερη πορεία από το 2003.  Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι αναμένεται να χάσει λίγο περισσότερο έδαφος έναντι των υπόλοιπων σημαντικών νομισμάτων και το επόμενο έτος.

Το δολάριο υποχώρησε το 2017 αν και η οικονομία των Η.Π.Α. αναπτύχθηκε, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα σφίγγει τη νομισματική πολιτική και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν μια σημαντική αναθεώρηση του φορολογικού κώδικα.

Οι εντάσεις που προέκυψαν από την κορεατική χερσόνησο, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τα ρωσικά σκάνδαλα και ο χαμηλός πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν μερικοί από τους παράγοντες που συγκλόνισαν το δολάριο το 2017 και αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν το νόμισμα το 2018.

«Η Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμες να εξομαλύνουν τις πολιτικές το 2018, αλλά λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, η μεταβλητότητα στα νομίσματα είναι πιθανό να συγκρατηθεί», γράφουν αναλυτές της Sumitomo Mitsui Asset Management.

«Ωστόσο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τη Βόρεια Κορέα και τη Μέση Ανατολή, οι πολιτικοί κίνδυνοι που τίθενται από τις διαπραγματεύσεις του Brexit και οι μεσοπρόθεσμες εκλογές των ΗΠΑ ακολουθούν και το 2018», προσθέτουν.

Το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά στα 1,1947 δολάρια και βρίσκεται κοντά στο χθεσινό υψηλό μήνα (1,1959 δολάρια χθες). Έχει κερδίσει 0,3% τον Δεκέμβριο.

Το ενιαίο νόμισμα είχε μέτρια αντίδραση στην ανακοίνωση της Ιταλίας για εκλογές στις 4 Μαρτίου. Παράγοντας-κλειδί για το 2018 και το ευρώ, είναι πως θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι στην περιστολή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ευρώ καταγράφει άνοδο κατά 13,5% φέτος, στη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 2003. Παράγοντες που βοήθησαν ήταν η ανακούφιση από τις γαλλικές εκλογές και οι προσδοκίες εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και την Ισπανία.

Το δολάριο Αυστραλίας σταθερό στα 0,7795 δολάρια ΗΠΑ, έχοντας φτάσει σε υψηλό δύο μηνών χθες (στα 0,7810 δολάρια ΗΠΑ). Το δολάριο Καναδά συνέχισε το ράλι φτάνοντας στα 1,2555 δολάρια ΗΠΑ, το πιο δυνατό του σημείο από τις 20 Οκτωβρίου.

Η στερλίνα κινείται ανοδικά κατά 0,4%, στα 1,3496 δολάρια.

Το bitcoin σε άνοδο 3,2%. Βρίσκεται στις 14.908 δολάρια - νωρίτερα ξεπερνούσε τις 15.000 δολάρια - μακριά από τα ιστορικά ρεκόρ των 20.000 δολαρίων που άγγιξε πριν από δώδεκα μέρες, αλλά κοντά σε κέρδη 1.400% για το 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v