”Βαριές σκιές” στο ευρωνόμισμα

Η απροσδόκητη μείωση του δείκτη PMI κατά τον μήνα Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προβλέψεις αναλυτών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, ασκεί πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η απροσδόκητη μείωση του δείκτη PMI κατά τον μήνα Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με τις δυσμενείς προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, ασκεί πιέσεις στο ευρωπαϊκό νόμισμα το οποίο εμφανίζεται εξασθενημένο έναντι του αμερικανικού.

Οι πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα περιορίστηκαν, όταν έγινε γνωστό ότι το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο (5,6% από 5,7% τον Αύγουστο). Η ενίσχυση του δολαρίου οφειλόταν και στην έντονη από εχθές το απόγευμα φημολογία ότι η Fed θα προέβαινε σε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων, λόγω επιδεινώσεως της κατάστασης στην αγορά εργασίας, γεγονός το οποίο δεν επαληθεύτηκε.

Ωστόσο όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς η περαιτέρω άνοδος του δολαρίου περιορίζεται εξαιτίας της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στην οικονομία από το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα στις ΗΠΑ και από μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ δολαρίου διαμορφώνεται στα 98,32 σεντς, έναντι 98,62 σεντς το πρωί και στα 98,75 σεντς χθες. Η ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 98,50 σεντς ανά ευρώ. Η ισοτιμία εξάλλου του κοινού νομίσματος με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 121,14 γεν ανά ευρώ, έναντι 121,05 γεν ανά ευρώ το πρωί και στα 121,16 γεν ανά ευρώ χθες. Τέλος η ισοτιμία δολαρίου γεν διαμορφώνεται στα 122,84 γεν, έναντι 122,75 γεν το πρωί και 122,66 γεν χθες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v