Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνω του 1,2 δολ. το ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια

Το ευρώ ξεπέρασε το 1,2 δολάριο για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015. Οι επενδυτές είναι αισιόδοξοι για την οικονομία της ευρωζώνης, ενώ από την άλλη ανησυχούν για την ανάπτυξη των ΗΠΑ μετά τον τυφώνα.

Άλμα καταγράφει σήμερα το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς ξεπέρασε το ορόσημο του 1,2 δολαρίων για πρώτη φορά εδώ και παραπάνω από 2,5 χρόνια, με τους επενδυτές να παραμένουν αισιόδοξοι για την οικονομία της ευρωζώνης και ανήσυχοι για τον τυφώνα Χάρβι που χτύπησε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,39% έναντι του αμερικανικού και έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,2027 δολάριο.

Αντίθετα, ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος υποχωρεί 0,35% και διαμορφώνεται στις 91,88 μονάδες.

Το ευρώ δεν είχε βρεθεί στα επίπεδα αυτά από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά. Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο δολάριο έχει αποδυναμωθεί, ενόσω οι οικονομολόγοι προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο της τροπικής καταιγίδας που έπληξε το Τέξας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

«Οι παράπλευρες συνέπειες υπαινίσσονται μειωμένη ανάπτυξη στις ΗΠΑ (το τρίτο τρίμηνο), κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη Fed να αποφασίσει ενάντια σε άλλη άνοδο επιτοκίων μέσα στο 2017», προειδοποίησε ο Chris Turner, αναλυτής στην ING.

Όπως πρόσθεσε, «αν και μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, ισχύει πως περιμένουμε αυτό το σκεπτικό να επηρεάσει το δολάριο μεσοπρόθεσμα -ιδιαίτερα καθώς οι οικονομολόγοι μας πιστεύουν ότι τα στοιχεία για την αμερικανική δραστηριότητα είναι απίθανο να κάνουν την έκπληξη προς τα πάνω, τόσο ώστε να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τυχόν εξωτερική ανατάραξη που θα έχει προκληθεί από τον τυφώνα στο Τέξας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v