Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΕΚΤ επιταχύνει την ανάκαμψη του δολαρίου

Η ανάκαμψη του δολαρίου, την οποία έχουν προβλέψει κορυφαίοι οίκοι όπως UBS, BNP και D.Β., επιταχύνεται αφότου ο διοικητής της ΕΚΤ παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει από τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης.

Η ανάκαμψη του δολαρίου, την οποία έχουν προβλέψει κορυφαίοι οίκοι όπως η UBS, η BNP Paribas και η Deutsche Bank, επιταχύνεται μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Jean-Claude Trichet, ο οποίος αναγνώρισε ότι η Ευρώπη δεν θα γλιτώσει από τις επιπτώσεις της οικονομικής επιβράδυνσης.

Το ευρώ καταγράφει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση 1,5 έτους έναντι του δολαρίου. Έχει διολισθήσει 2,1% αυτήν την εβδομάδα, με τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο 2006 και διαμορφώνεται στο 1,4486 δολάριο.

Το δολάριο έσβησε τις απώλειες του έτους έναντι του ευρώ και ο δείκτης που καταγράφει την εμφάνιση του αμερικανικού νομίσματος έναντι των νομισμάτων των έξι μεγαλύτερων εμπορικών εταιρίων των ΗΠΑ αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, μετά τα σχόλια του κ. Trichet που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της ευρωζώνης.

Τα σχόλια του κ. Trichet και τα συνακόλουθα κέρδη του δολαρίου υποδεικνύουν ότι η απόφαση της Federal Reserve να μειώσει κάθετα τα επιτόκια του δολαρίου θέτει την αμερικανική οικονομία σε θέση ταχύτερης ανάκαμψης από την Ευρώπη, σύμφωνα με τους traders των παραπάνω οίκων, που διαβλέπουν την ανάκαμψη του δολαρίου από το δ’ τρίμηνο.

Το αμερικανικό νόμισμα βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ στο 1,4967 στις 23 Νοεμβρίου. Είχε ενισχυθεί σε ετήσια βάση έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος τελευταία φορά το 2005, ενώ το 2006 αποδυναμώθηκε 11,4% και πέρυσι 10,6%.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, οι επενδυτές επικεντρώνονται περισσότερο στις προοπτικές ανάπτυξης κάθε περιφέρειας και όχι στο επιτοκιακό πλεονέκτημα κάθε χώρας, όπως τονίζει στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Geoffrey Yu της UBS, ο οποίος προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι το δολάριο θα ενισχυθεί στο 1,35 δολάριο ανά ευρώ έως τα τέλη του έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v