Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Έρχεται” μείωση επιτοκίων στο β’ τρίμηνο

Μία έως δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένουν οι αναλυτές εντός του έτους, με την πρώτη να προσδιορίζεται στο β’ τρίμηνο, παρά τη χθεσινή απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο 4% και τις αναφορές του προέδρου της, κ. Τρισέ.

ΕΚΤ: Έρχεται” μείωση επιτοκίων στο β’ τρίμηνο
Μία έως δύο μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα περιμένουν οι αναλυτές εντός του έτους, με την πρώτη να προσδιορίζεται στο β’ τρίμηνο, παρά τη χθεσινή απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο 4% και τις αναφορές του προέδρου της, κ. Τρισέ, για την προσήλωση της κεντρικής τράπεζας στη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η Citigroup, σε έκθεσή της μετά τη συνέντευξη του κεντρικού τραπεζίτη, σημειώνει ότι σε απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου δεν αρνήθηκε την πιθανότητα μείωσης επιτοκίων, αναλόγως των μακροοικονομικών εξελίξεων.

Η άποψη της Citi παραμένει ότι, με την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες - πιθανότατα στο β’ τρίμηνο και σε μία ακόμη μείωση εντός του έτους.

Με την άποψη της Citi για μείωση των ευρωεπιτοκίων στο β’ τρίμηνο συντάσσεται και το τμήμα ανάλυσης αγορών της Alpha Bank, σημειώνονται ότι ”εφόσον οι πληθωριστικοί κίνδυνοι δεν υλοποιηθούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο των μισθολογικών αναπροσαρμογών και στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, εκτιμούμε ότι θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της στο β’ τρίμηνο”.

Στη χθεσινή συνέντευξη που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια στο 4%, ο πρόεδρός της, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η συγκράτηση του πληθωρισμού παραμένει η βασικότερη προτεραιότητα της τράπεζας.

Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ”δεν πρέπει να εξαπλωθούν”, σηματοδοτώντας την προσήλωση της τράπεζας στον περιορισμό των τιμών και όχι στην ανάπτυξη, παρά τη διαφαινόμενη βύθιση των ΗΠΑ σε ύφεση και τις μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve.

Ο κ. Τρισέ, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής κίνησης από την κεντρική τράπεζα, καθώς σημείωσε ότι η ΕΚΤ έχει διαπιστώσει τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

”Καθώς συνεχίζεται η επανεκτίμηση του ρίσκου στις αγορές, παραμένει ασυνήθιστα ισχυρή αβεβαιότητα για το σύνολο των επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία”, σημείωσε, σε ένα σχόλιο που έδωσε λαβή σε εκτιμήσεις για επικείμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v