Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια ευρωζώνης

Σε αντίθεση με την Bank of England και την αμερικανική Federal Reserve η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερό το επιτόκιο του ευρώ, στο 4%.

ΕΚΤ: Αμετάβλητα στο 4% τα επιτόκια ευρωζώνης
Οπως είχε προαναγγείλει, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερό στο 4% το επιτόκιο του ευρώ, αφού οι ανησυχίες του ρυθμιστή της πιστωτικής πολιτικής της ευρωζώνης παραμένουν επικεντρωμένες στον κίνδυνο των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε αντίθεση με την Bank of England, που προχώρησε πριν λίγο σε μείωση των βρετανικών επιτοκίων, και την αμερικανική Federal Reserve που έχει προχωρήσει σε επιθετικές και μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου για να τονώσει την ανάπτυξη, η ΕΚΤ δεν χαλάρωσε την νομισματική πολιτική, όπως είχαν προεξοφλήσει ευρύτατα και οι αγορές.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των αναλυτών κι επενδυτών εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει σύντομα ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης εξαιτίας της πιστωτικής αποστράγγισης συνιστά μεγαλυτερο κίνδυνο από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και να μειώσει τα επιτόκια.

Αρκετοί παρατηρητές εκτιμούν σε αυτό το πλαίσιο ότι ο διοικητής της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet θα υπονοήσει στην συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει σε λίγο, ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης δεν είναι τόσο εύρωστη όσο αναμενόταν.

Οι προθεσμικακές αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει κατά την φετινή χρονιά τα επιτόκια της ευρωζώνης, δύο φορές από 25 μονάδες βάσης έκαστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v