Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται η στερλίνα, σε χαμηλό ρεκόρ η τουρκική λίρα

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται 0,26% έναντι του αμερικανικού στο 1,2494 δολάριο. Η τουρκική λίρα άγγιξε τα ιστορικό χαμηλό του 3,15 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το ευρώ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,05% στο 1,1113 δολάριο.

Ανοδικά κινείται η στερλίνα, καθώς χαλαρώνουν οι φόβοι για την πιθανότητα hard Brexit μετά τη χθεσινή δικαστική απόφαση. Νωρίτερα σήμερα το νόμισμα άγγιξε υψηλά τεσσάρων εβδομάδων, ενώ βρίσκεται σε πορεία προς την καλύτερη εβδομάδα του από το Μάρτιο.

Η βρετανική λίρα ενισχύεται κατά 0,26% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στο 1,2494 δολάριο.

Μετά την απόφαση πως η κυβέρνηση Μέι χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να πυροδοτήσει τις επίσημες διαδικασίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας, οι επενδυτές ελπίζουν πως η χώρα ίσως καταφέρει να αποφύγει ένα οικονομικά καταστροφικό hard Brexit, διότι θεωρούν πως οι νομοθέτες -οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν κατά της εξόδου πριν το δημοψήφισμα- θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να πιέσουν ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση στην κοινή αγορά.

Ο αναλυτής της CMC Markets, Michael Hewson, επιβεβαίωσε πως κυρίως οι πολιτικοί παράγοντες οδηγούν τη στερλίνα σήμερα, προσθέτοντας πάντως ότι το βρετανικό νόμισμα ωφελήθηκε και από την αποδυνάμωση του δολαρίου εν μέσω ανησυχιών για την πιθανότητα νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Ο δείκτης DXY που παρακολουθεί τις επιδόσεις του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, κινείται σταθεροποιητικά στις 97,15 μονάδες, έπειτα από πτώσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Ιστορικό χαμηλό άγγιξε νωρίτερα σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, καθώς τα ξημερώματα οι αρχές της χώρας συνέλαβαν βουλευτές του φιλοκουρδικού HDP, περιλαμβανομένων των δύο προέδρων του κόμματος. Την κίνηση ακολούθησε έκρηξη με τουλάχιστον οκτώ νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Το τουρκικό νόμισμα άγγιξε το ιστορικό χαμηλό του 3,15 έναντι του δολαρίου. Στο μεταξύ έχει αποδυναμωθεί πάνω από 7% μέχρι στιγμής φέτος και είναι το πέμπτο χειρότερο νόμισμα από άποψη επιδόσεων έναντι του αμερικανικού, μεταξύ 25 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

Ελαφριά άνοδο εμφανίζει το ευρώ, το οποίο ενισχύεται κατά 0,05% στο 1,1113 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v