Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό δυο εβδομάδων το γεν με το βλέμμα στην BoJ

Το... μέγεθος της "ένεσης" στην ιαπωνική οικονομία αναμένουν οι επενδυτές. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πακέτο δαπανών έως και 20 τρισ. γεν. Πιέσεις στην στερλίνα.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο εβδομάδων ενισχύονταν το γεν έναντι του ευρώ, ενώ κατέγραφε άνοδο άνω του 1% έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να μετριάζουν τις προσδοκίες τους για την ρευστότητα που θα «πέσει» στην ιαπωνική αγορά.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούν πως η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της και θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκιά της κατά την συνεδρίασή της αυτήν την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο δαπανών που σύμφωνα με ορισμένους μπορεί να αγγίζει έως και τα 20 τρισ. γεν.

Ωστόσο, η άμεση δημοσιονομική «ένεση» μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη, με το πρακτορείο Nikkei να φέρνει το ποσό γύρω στα 6 τρισ. γεν τα επόμενα χρόνια. Το ύψος του πακέτου ενδέχεται να ανακοινωθεί στις 2 Αυγούστου, σύμφωνα με το Nikkei.

Το δολάριο έφτασε να υποχωρεί έως 1,7% έναντι του γεν στα 103,995 γεν, ενώ αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 1,3% στα 104,42 γεν. Το ευρώ υποχωρούσε ως τα 114,465 γεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουλίου, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στα 114,96 γεν.

Οριακά υψηλότερα έναντι του δολαρίου κινείται το ευρώ, στα 1,10 δολάρια.

Πτώση 2% για τη στερλίνα έναντι του γεν, ενώ το βρετανικό νόμισμα κινείται σε χαμηλό δυο εβδομάδων έναντι του ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v