Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό χαμηλό για την τουρκική λίρα

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί 0,55% στα 3,0728 δολάρια, καθώς ο πρόεδρος της χώρας κήρυξε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Το ευρώ εμφανίζει μικρή άνοδο εν αναμονή της ΕΚΤ, ενώ το γεν πέφτει καθώς αναμένεται τόνωση την επόμενη εβδομάδα.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα, ενώ βρέθηκε στο νέο ιστορικό χαμηλό του 3,0970 έναντι του δολαρίου νωρίς κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης όταν ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους τρεις μήνες.

Η λίρα διαπραγματεύεται στα 3,0728 δολάρια και υποχωρεί κατά 0,55%.

«Τις αβεβαιότητες σχετικά με το τι σημαίνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης αρχικά οι αγορές τις πήραν ως αρνητικό», επιβεβαίωσε ο στρατηγικός αναλυτής της HSBC, Fatih Keresteci. «Αν η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξηγηθεί με τον κατάλληλο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να εξισορροπήσει την αγορά», εκτίμησε.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται διστακτικά και εμφανίζει μικρή άνοδο της τάξης του 0,05% στο 1,1022 δολάριο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έκβαση της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Μάριο Ντράγκι δέχεται πιέσεις εξαιτίας του βρετανικού δημοψηφίσματος. Έχει τονίσει ότι αναμένεται επιβράδυνση και απαιτείται τόνωση, ωστόσο οι αναλυτές ανησυχούν για το πόση τόνωση μπορεί να προσφέρει η ΕΚΤ δεδομένων των υπάρχοντων μέτρων.

Πτωτικά κινείται η στερλίνα υποχωρώντας κατά 0,08% στο 1,3197 δολάριο, μετά την δημοσιοποίηση στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής.

Οι πωλήσεις έκαναν βουτιά 0,9% τον Ιούνιο, έναντι πτώσης 0,6% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων έξι μηνών, η οποία δίνει μια πρώτη εικόνα για τον αντίκτυπο του πιθανού Brexit έπειτα από άλλες, πιο «μπερδεμένες» μετρήσεις.

Σε χαμηλά έξι εβδομάδων έχει βρεθεί το γεν καθώς έχουν διπλασιαστεί οι αρχικές προσδοκίες για οικονομική τόνωση από το Τόκιο. Οι επενδυτές ποντάρουν σε μια χαλάρωση της πολιτικής από την Τράπεζα της Ιαπωνίας την επόμενη εβδομάδα.

Το νόμισμα υποχωρεί κατά 1,26% έναντι το δολαρίου στα 105,54.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v