Φήμες φέρουν τη Boj να θέλει φθηνό γεν

Πτώση καταγράφει το γεν έναντι του δολαρίου, εξαιτίας έντονων φημολογιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα προχωρήσει σε ”ένεση” ρευστότητας και κατ’ επέκταση σε μείωση της αξίας του γεν, προκειμένου να ενισχύσει την οικονομία. Μικρές μεταβολές σημειώνει το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Απώλειες καταγράφει το ιαπωνικό νόμισμα έναντι του δολαρίου, ύστερα από τη δημιουργία παρασκηνιακών φημολογιών ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, μειώνοντας την αξία του γεν, προσπαθώντας έτσι να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Το ευρώ από την πλευρά του δεν έχει σημειώσει αξιόλογες μεταβολές, με την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να κυμαίνεται στα 86,70 σεντ, σημειώνοντας οριακές απώλειες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (Boj) χρειάζεται να δώσει πραγματική μάχη για να βγάλει την οικονομία από την ύφεση, η οποία έστειλε τον δείκτη Nikkei 225 του εγχώριου χρηματιστηρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της G-7 το Σαββατοκύριακο στον Καναδά αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις προς την Ιαπωνία να λάβει πιο δραστικά μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι απώλειες ύψους 10% του γεν έναντι του δολαρίου έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των αμερικανικών εταιριών. Ανώτερα στελέχη των General Motors, Ford Motor και DaimlerChrysler, την προηγούμενη εβδομάδα, με επιστολή τους προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπους, ζητούσαν από τον τελευταίο να διαμηνύσει προς τα στελέχη της ιαπωνικής κυβέρνησης να ενισχύσουν την αξία του γεν έναντι του δολαρίου.

Το ιαπωνικό νόμισμα κυμαινόταν στα 134,14 έναντι του δολαρίου, ενώ δεν σημείωσε μεγάλη μεταβολή σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία τους να κυμαίνεται στα 116,05.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v