Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύπτει το χαμένο έδαφος το ευρώ - Ανακάμπτει στα $1,1224

Το ευρώ κατρακύλησε σε χαμηλό 11 ετών με το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα. Σύντομα όμως, ανέκαμψε περνώντας πάνω από τα $1,12. Κινήσεις νευρικότητας στην αγορά συναλλάγματος.

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφονται το τελευταίο 24ωρο στην αγορά συναλλάγματος με το ευρώ να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 11 ετών, αλλά σχετικά γρήγορα να καλύπτει το χαμένο έδαφος.

Έτσι, το ενιαίο νόμισμα - που κινείται πτωτικά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ και του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε τελικά την Πέμπτη - βρέθηκε να υποχωρεί κάτω από τα 1,11 δολ. με την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το ενιαίο νόμισμα άγγιξε τα 1,1098 δολ., ενώ έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο 16 μηνών, αγγίζοντας τα 130,15 γεν.

Σύντομα όμως, το ενιαίο νόμισμα ανέκαμψε και πλέον σταθεροποιείται στα 1,1224 δολ. Αντίστοιχα ανακάμπτουν και τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. «Ακόμη και τώρα, η αγορά πιστεύει πως εάν υπάρξει οιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα αφορά μόνο τον επίσημο τομέα και προς το παρόν, η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη ακόμη και με την νέα κυβέρνηση, είναι μικρή» δήλωσε ο Sebastien Gally, της Societe Generale.

«Η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου πιθανότατα θα παραμείνει ευάλωτη καθώς οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις δηλώσεις των κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει και ο Dennis Τan της Barclays.

«Περιμένουμε κινήσεις νευρικότητας στην αγορά συναλλάγματος» αναφέρει και ο Miyuki Ohgami, της Mizuho Securities και συμπληρώνει: «Το γεγονός ότι οι δυνάμεις κατά τις λιτότητας σημείωσαν μία τόσο μεγάλη νίκη υποδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ και τα χρηματιστήρια θα δεχθούν πιέσεις λόγω αυτού. Νομίζω όμως, ότι η αγορά υιοθετεί μία πιο ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης και ο αρνητικός αντίκτυπος δεν θα επεκταθεί σε όλη την ευρωπαϊκή περιοχή».

Παράλληλα, τα μηνύματα από το "μέτωπο" της οικονομίας ήταν ενθαρρυντικά. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo της Γερμανίας ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο 6 μηνών, ενώ το ίδιο το ινστιτούτο σημειώνει πως "δεν υπάρχουν μαύρα σύννεφα" για τη γερμανική οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v