Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο χαμηλό 11 ετών για ευρώ στα 1,118 δολ.

Sell off στο ενιαίο νόμισμα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Συνέχιση της πτωτικής τάσης βλέπουν οι αναλυτές. Υποβαθμίζει η Morgan Stanley τις προβλέψεις της ενόψει των ελληνικών εκλογών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2003 κατρακυλά το ευρώ μετά την απόφαση του Μάρτιο Ντράγκι να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ και τη συνεπακόλουθη βουτιά των ευρωπαϊκών yield σε νέα ιστορικά χαμηλά. Οι αναλυτές επισημαίνουν και το ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές εκλογές στις εξελίξεις στην αγορά συναλλάγματος.

Το ευρώ πέρασε το φράγμα των 1,13 δολ. και τελεί υπό διαπραγμάτευση στα $1,118 ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα.

«Ο λόγος για το sell off στο ευρώ είναι πως η ΕΚΤ επεκτείνει τον ισολογισμό της. Θα δημιουργήσουν επιπλέον ρευστότητα δημιουργώντας πιέσεις στο ευρώ» εξηγεί ο Ian Stannard της Morgan Stanley. Ο ίδιος σημείωσε πως η Morgan Stanley αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το ενιαίο νόμισμα βλέποντας ότι το ευρώ θα κυμαίνεται στα τέλη του έτους μεταξύ 1,05 δολ. και 1,12 δολ, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Το πιο ακραίο σενάριο κάνει λόγο για υποχώρηση του ευρώ στα 0,90 δολ. στα τέλη του έτους.  

Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά, μειώνοντας τη ζήτηση και για το ενιαίο νόμισμα.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των ιταλικών 10ετών ομολόγων βρέθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία κάτω από το 1,5%, αγγίζοντας το 1,454% με πτώση 9 μονάδων βάσης. Ωστόσο λίγο αργότερα κινήθηκε και πάλι υψηλότερα του 1,5%

Η απόδοση των 10ετών τίτλων Ισπανίας υποχωρεί κατά 11 μονάδες βάσης στο 1,299%. Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται επίσης οι 30ετείς αποδόσεις Ισπανίας και Ιταλίας που υποχωρούν κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,37% και 2,66% αντιστοίχως

Τα 10ετή yield της Γερμανίας κατρακύλησαν στο 0,371%. Σε ιστορικό χαμηλό βρίσκονται και τα 30ετή yield της Γερμανίας που υποχωρούν κατά 13 μονάδες βάσης κάτω από το 1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v