Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η στερλίνα έσπασε το φράγμα των 1,70 δολ.

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν πέντε ετών ενισχύεται το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου και σε υψηλό ενάμιση έτους έναντι του ευρώ. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί τις αγορές για αλλαγή δεδομένων και για αύξηση επιτοκίων.

Σε ανοδική τροχιά κινείται και αυτή την εβδομάδα η βρετανική στερλίνα καθώς έσπασε το φράγμα των 1,70 δολ., για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Αιτία ήταν η σαφής προειδοποίηση από το διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ προς τις αγορές να προετοιμάζονται για αύξηση επιτοκίων. Ο Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε συγκεκριμένα, ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν  να αυξηθούν νωρίτερα από ότι περιμένουν οι αγορές, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα πως η ΒοΕ θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση.

Αρκετοί αναλυτές προβλέπουν πλέον ότι η πρώτη αύξηση θα μπορούσε να γίνει στα τέλη του 2014. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφάτως ανακοίνωσε πρωτοφανή μέτρα χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής, όπως το αρνητικό καταθετικό επιτόκιο. Έτσι, το ευρώ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο ενάμιση έτους έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Συγκεκριμένα,  η στερλίνα ενισχύεται στα 1,7012 δολ., που είναι το υψηλότερο επίπεδο σχεδόν πέντε ετών και στα 1,2558 ευρώ. που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2012.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v