Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διορθωτικές κινήσεις στο ευρώ δια χειρός Ντράγκι

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν με μία φωνή ότι δεν επιθυμούν ισχυρό νόμισμα, το ευρώ κινείται πτωτικά. Τι δηλώνουν Ντράγκι και Σόιμπλε. Στα $1,3826 το ενιαίο νόμισμα.

Πτωτικά κινείται το ευρώ καθώς αρκετοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να προειδοποιήσουν τις αγορές ότι δεν είναι επιθυμητή περαιτέρω άνοδος στη συναλλαγματική ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος.  Έτσι, το ευρώ, από 1,3886 δολ. την Παρασκευή,  υποχωρεί σήμερα στα 1,3826 δολ.

Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις αποπληθωριστικού σπιράλ στην Ευρώπη» διαχωρίζει το θέμα της ισοτιμίας του ευρώ. «Βεβαίως η συναλλαγματική ισοτιμία παραμένει ισχυρή και εάν συνεχίσει να ενισχύεται τότε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη, που έχει βελτιωθεί, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση. Εάν τα ευρωπαϊκά προϊόντα γίνουν πολύ ακριβά και οι εισαγωγές πολύ φτηνές, τότε αυτό δεν είναι καλό» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας ας στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία του ευρώ. «Η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα απαιτούσε περαιτέρω στήριξη από τη νομισματική πολιτική. Εάν θέλουμε η πολιτική να παραμείνει στηρικτική όπως είναι τώρα, με περαιτέρω ενίσχυση του νομίσματος θα απαιτηθούν νέα κίνητρα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και συμπλήρωσε: «Πάντα έλεγα πως δεν υπάρχει στόχος για τη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά είναι σημαντική για την σταθερότητα των τιμών και την ανάπτυξη. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για την σταθερότητα των τιμών.

Τους τελευταίους 12 μήνες το ευρώ έχει ενισχυθεί κατά 5,5% έναντι του δολαρίου και κατά περίπου 10% έναντι του γεν. Τις τελευταίες εβδομάδες έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2011 έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v