Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά τα $1,38 το ευρώ με το βλέμμα στην οικονομία

Οριακές διακυμάνσεις στην αγορά συναλλάγματος μετά τη σημαντική χθεσινή πτώση του ευρώ. Η αλλαγή στάσης της ΕΚΤ. Στάση αναμονής τηρούν οι επενδυτές για τα στοιχεία ανεργίας των ΗΠΑ.

Οριακά πάνω από τα 1,37 δολ. διατηρείται το ευρώ, μετά την σαφή αλλαγή στάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έγινε εμφανής στη συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και ενώ οι αγορές αναμένουν τα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, το ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3705 δολ. Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε πως ομόφωνα του διοικητικό συμβούλιο δεσμεύεται να υιοθετήσει μέτρα αντισυμβατικής νομισματικής πολιτικής εάν χρειαστεί. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της ισοτιμίας του ευρώ λέγοντας πως επηρεάζει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό.

«Δεν διατυπώθηκε σαφής στόχος για την ισοτιμία του νομίσματος και σίγουρα δεν υπάρχει ανώτατο εύρος διακύμανσης όπως αποφάσισε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για το φράγκο. Η αγορά όμως, σημειώνει ότι θα είναι δύσκολο να περάσει το ευρώ πάνω από τα $1,40 χωρίς να συναντήσει κάποια χαλάρωση από την ΕΚΤ» σχολιάζουν οι Financial Times.

Πέραν αυτών των εξελίξεων, η αγορά αναμένει τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.  Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπεται ότι θα δείξουν μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 200.000 τον προηγούμενο μήνα, από 175.000 το Μάρτιο.

«Είναι ευπρόσδεκτα τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας. Εάν όμως, αποδειχθούν πολύ ισχυρά τότε ενδέχεται να πυροδοτήσουν ανησυχίες ότι η Fed μπορεί να επιταχύνει το ρυθμό του tapering, εξέλιξη που θα έχει αντίκτυπο και σε άλλες αγορές» εξηγεί ο Νοριχίρο Φουτζίτο, της Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v