Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρατά τα 1,38 δολ. το ευρώ με το βλέμμα στην ΕΚΤ

Αιφνιδιαστική η υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Φουντώνουν τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έντονες διακυμάνσεις καταγράφει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και ενώ οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη. Το ευρώ 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ήταν αιφνιδιαστικά. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 0,5%, από 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές περίμεναν σαφώς μικρότερη  υποχώρηση του πληθωρισμού στο 0,6%. Έτσι, εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ να δράσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Η ΕΚΤ συνεδριάζει την Πέμπτη και η αλλαγή του κλίματος στο διοικητικό της συμβούλιο έχει γίνει εμφανής από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο Γενς Βάιντμαν – ο πρόεδρος της γερμανικής Bundesbank – αιφνιδίασε άπαντες λέγοντας πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων ούτε της ποσοτικής χαλάρωσης.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού, το ευρώ κινήθηκε πτωτικά αγγίζοντας χαμηλό ημέρας στο 1,3721 δολ. Αργότερα όμως, ανέκαμψε ξεπερνώντας τα 1,38 δολ.. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ευρώ τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 1,3803 δολ.

"Η μείωση του πληθωρισμού σημαίνει πως υπάρχουν επιχειρήματα να κινηθεί ταχύτερα η ΕΚΤ. Ακόμη και εάν δεν αποφασιστεί κάτι αυτή την εβδομάδα, το ευρώ θα δέχεται πτωτικές πιέσεις από τα ισχυρότερα στοιχεία των ΗΠΑ" αναφέρουν οι αναλυτές της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v