Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011 εκτινάχθηκε το ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,39 δολ.. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης είναι έτοιμες να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των φτηνών δανείων (LTRO) που είχαν λάβει από την ΕΚΤ είναι οι βασικές αιτίες για τη σημαντική άνοδο του ενιαίου νομίσματος.
Συγκεκριμένα, το ευρώ ενισχύθηκε στα 1,3915 δολ.. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το ευρώ αναρριχήθηκε σε υψηλό δύο μηνών, αγγίζοντας τα 143,225 γεν.
Ο Μάριο Ντράγκι αποφάσισε να τηρήσει χθες στάση αναμονής υποστηρίζοντας πως οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι σε τέτοια κατάσταση που δεν απαιτείται κίνηση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής.
Χαρακτηρίζοντας την ευρωζώνη «νήσο σταθερότητας» ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε μάλιστα σε αναβάθμιση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη στη Γηραιά Ήπειρο. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει πλέον ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά 1,2% φέτος, 1,5% για το 2014 και 1,8% για το 2016.
Οι αναλυτές δεν περίμεναν μείωση επιτοκίων ή κάποια δραστική κίνηση όπως μία ευρωπαϊκού τύπου ποσοτική χαλάρωση. Περίμεναν όμως, τερματισμό της πρακτικής της αποστείρωσης, που θα αποτελούσε de facto ένεση ρευστότητας στο σύστημα έως και 180 δισ. ευρώ.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στα στοιχεία για την ανεργία των ΗΠΑ που ανακοινώνονται αργότερα σήμερα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αποσαφηνίσει ότι η πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και η απόφαση για το εάν θα κλείσει κι άλλο η στρόφιγγα της ρευστότητας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που καταγράφεται στην απασχόληση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό της ανεργίας έμεινε αμετάβλητο στο 6,6% το Φεβρουάριο και πως δημιουργήθηκαν περίπου 140.000 νέες θέσεις εργασίας.