Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική ”βουτιά” στις ευρωαγορές (update)

Έντονες πιέσεις καταγράφονται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με επίκεντρο τους τεχνολογικούς τίτλους, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τους αμερικανικούς κολοσσούς Intel και Yahoo! που δεν ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά και το πρόωρο κλείσιμο της συνεδρίασης στο Τόκιο.

Τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο καταγράφουν οι Ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η προσφορά για τεχνολογικούς τίτλους που πυροδοτήθηκε από τα αρνητικά αποτελέσματα των Intel και Yahoo! συνδυάστηκε με την αναστολή λειτουργίας του χρηματιστηρίου του Τόκιο και παρασύρει χαμηλότερα τους FTSE 100, CAC και DAX.

Όπως επεσήμαναν οι αναλυτές, τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου των αμερικανικών τεχνολογικών εταιριών υποδηλώνουν μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για προσωπικούς υπολογιστές. Σημαντικές πιέσεις δέχονται οι τίτλοι των Infineon Technologies (-2,9%) και STMicroelectronics (-3,8%).

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο και ενώ παρατηρούνταν οι σημαντικότερες απώλειες από τον Απρίλιο, διεκόπησαν οι συναλλαγές, καθώς λόγω του μεγάλου όγκου πράξεων το σύστημα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Η εξέλιξη πανικόβαλε τους αγοραστές, ενώ οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα αναζητηθεί διέξοδος ρευστοποιήσεων σε Ευρώπη (έως τώρα δικαιώνονται) και Wall Street.

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τη ”βουτιά” στις ευρωαγορές, με ορισμένους να θεωρούν ότι προσφέρεται ευκαιρία για διασφάλιση κερδών από τους επενδυτές και άλλους να υποστηρίζουν ότι η έως τώρα άνοδος ήταν υπερβολική και δεν αντανακλά την πραγματική εικόνα των οικονομιών της ευρωζώνης.

Λίγο πριν ο δείκτης FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σημείωνε πτώση 1,03% στις 5.640 μονάδες, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 υποχωρούσε κατά 1,25% στις 4.747,41 μονάδες και ο δείκτης Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης διαμορφωνόταν στις 5.375 μονάδες με απώλειες 1,55%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v