Αγορές ”αμυντικών” τίτλων στηρίζουν τις ευρωαγορές

Ενισχύονται οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές κλάδων που η κερδοφορία τους δεν εξαρτάται πολύ από τον κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης.

Ενισχύονται οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές κλάδων που η κερδοφορία τους δεν εξαρτάται πολύ από τον κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης, τις λεγόμενες δηλαδή ”αμυντικές” μετοχές.

Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,39% στις 4.915 μονάδες, ο DAX 0,28% στις 4.353 μονάδες και ο CAC 0,53% στις 4.073 μονάδες.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η Centrica (+1,6%) και οι φαρμακοβιομηχανίες όπως η Merck (2,9%) αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η Allied Domecq εκτινάσσεται 17% μετά την ανακοίνωση των ανταγωνιστικών της Pernod Ricard και Fortune Brands ότι ενδέχεται να καταθέσουν πρόταση για την εξαγορά της ποτοποιίας. Η δισκογραφική EMI εκτινάσσεται 3,1% μετά την αναβάθμισή της από την Deutsche Bank.

Ο κλάδος πρώτων υλών υποχωρεί ακολουθώντας την πτώση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων. Η Merrill Lynch ανέφερε ότι οι παραγωγοί πρώτων υλών ενδέχεται να φτάνουν σε μια κατάσταση που ομοιάζει με εκείνη των τεχνολογικών μετοχών στις αρχές του 2000, όταν κορυφώθηκαν και μετά κατέρρευσαν, πυροδοτώντας τριετή διόρθωση σε όλο τα φάσμα των χρηματιστηρίων.

Η BHP Billiton υποχωρεί 1,8%. Πτωτικές τάσεις προοιωνίζονται για το άνοιγμα των βασικών δεικτών της Wall Street οι προθεσμιακές αγορές.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ Αλαν Γκρίνσπαν, που ενδέχεται να προσφέρει ενδείξεις για την πιστωτική πολιτική της ισχυρότερης οικονομίας στον κόσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v