Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλά πενταετίας για τις διεθνείς αγορές

Κορυφές 5ετίας δοκιμάζουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τον Stoxx Europe 600 πάνω από τις 300 μον. Ρεκόρ για DAX. Ξεπέρασε τις 14.000 μον. το Τόκιο μετά την μείωση επιτοκίων Αυστραλίας. Τραπεζικό κρεσέντο λόγω καλών αποτελεσμάτων.

Ανοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις της ηπείρου ανακοινώνουν καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα και οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές «χειροκροτούν» τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τόνωση της ρευστότητας. Τελευταίο παράδειγμα η Αυστραλία η οποία προχώρησε σήμερα σε μείωση του επιτοκίου σε αρνητικό ρεκόρ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα 5 ετών. Ο δείκτης FTSE ενισχύεται 0,31% στις 6.542 μονάδες, ο DAX κερδίζει 0,65% στις 8.166 μονάδες και κινείται πάνω από ιστορικό ρεκόρ του 2007 στις 8.151 μονάδες, ενώ ο CAC κινείται 0,36% υψηλότερα στις 3.921 μονάδες. Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο ενισχύεται 1,06% ενώ ο ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη κερδίζει 0,58%.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι τραπεζικοί κλάδοι, καθώς κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου μεταξύ των οποίων η Societe Generale, η Credit Agricole SA, η HSBC και η Commerzbank AG, ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Lafarge αντιθέτως υποχωρεί καθώς ανακοίνωσε αποτελέσματα που δεν ανταποκρίθηκαν στις προβλέψεις.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI που καλύπτει τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες 45 χωρών, ενισχυεται 0,3% και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2008.

Ο δείκτης MSCI Ασίας Ειρηνικού έκλεισε με άνοδο 1,2% αντιδρώντας στην απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο (2,75%). Ο δείκτης Nikkei στο Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,6% υπερβαίνοντας τις 14.000 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κινείται σε υψηλό 5ετίας (πάνω από τις 300 μονάδες), ενώ ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 έκλεισε χθες σε νέο ιστορικό υψηλό, πάνω από τις 1.600 μονάδες, στον απόηχο της παροχής ρευστότητας που πραγματοποιούν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, για να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Τα futures του S&P υποδεικνύουν άνοιγμα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα σήμερα, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην αιφνιδιαστική μείωση των αυστραλέζικων επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v