Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηπιες μεταβολές στις ευρωαγορές

Χωρίς σημαντικές μεταβολές οι ευρωπαϊκοί δείκτες μετά την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. Προβληματισμός για παγκόσμια ανάκαμψη. Η προσοχή και στους δείκτες ΡΜΙ βιομηχανίας. Άλμα 8% για Infineon.

Χωρίς σημαντικές μεταβολές κινούνται οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Έτσι, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,48% στις 7952 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,13% στις 3861 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται σταθεροποιητικά στις 6.450 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου ο ΙΒΕΧ ενισχύεται κατά 0,27% στις 8441 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI υποχωρεί κατά 0,15% στις 6238 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει οριακή άνοδο 0,06% στις 16.775 μονάδες.

Οι αναλυτές ανέμεναν τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ, ενώ πλέον στο επίκεντρο θα βρεθεί η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι και οι εκτιμήσεις του για την πορεία της οικονομίας. Σε διεθνές επίπεδο πάντως, υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία ανάκαμψης, ενώ στο προσκήνιο βρίσκονται και οι δείκτες PMI βιομηχανίας.

Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η προσοχή των επενδυτών όμως, στάθηκε στη ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Μπεν Μπερνάνκε, όπου υπήρξαν σαφείς αλλαγές από την προηγούμενη ανακοίνωση του Μαρτίου. Η Fed, αν και συνέδεσε την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά εργασίας, δεν έκανε λόγο για "πολύ υψηλή ανεργία" όπως είχε κάνει το Μάρτιο. Επίσης, ενώ το Μάρτιο είχε αρκεστεί να σημειώσει ότι η πολιτική της είναι "ευέλικτη", τώρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι είναι "έτοιμη να αυξήσει ή να μειώσει τις αγορές ομολόγων".

Τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν απογοήτευσαν. Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 119.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν δημιουργία 150.000 θέσεων εργασίας. Χαμηλότερα των προσδοκιών διαμορφώθηκε και ο δείκτης δραστηριοτήτων ISM για τον κλάδο μεταποίησης των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές παρακολουθούν και το μπαράζ των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η μετοχή της Sanofi καταγράφει πτώση 2% καθώς ανακοίνωσε μείωση της κερδοφορίας. Στον αντίποδα, άλμα 8% καταγράφει η μετοχή της Infineon Technologies καθώς δήλωσε ότι προβλέπει υψηλότερες πωλήσεις ημιαγωγών για το 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v