Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Τέταρτη πτωτική συνεδρίαση με έντονο προβληματισμό για την οικονομία. Το κούρεμα των προβλέψεων του ΔΝΤ και σενάρια υποβάθμισης στην ευρωζώνη. Στο στόχαστρο οι  μεταλλευτικές. Πτωτικά τα futures της Wall

Τέταρτη πτωτική συενδρίαση για τις ευρωπαϊκές αγορές με έντονο προβληματισμό για την πορεία της οικονομίας, μετά το κούρεμα των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και τη δημοσκόπηση της Bank of America Merrill Lynch σε διαχειριστές κεφαλαίων που δείχνει σαφή αποστροφή των επενδυτικών κεφαλαίων απο την ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,6% στις 7.559 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 1,44% στις 3.632 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά χαμηλότερα 0,6% στις 6.267 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 1,4% στις 7.838 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI σημειώνει απώλειες 0,51% στις 5.774 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,39% στις 15.472 μονάδες.

Πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, ο δείκτης DAX 30 υποχωρούσε κατά 2%, ενώ το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως υπάρχουν φήμες για επικείμενη υποβάθμιση πιστοληπτική αξιολόγηση στην ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία είναι η βασική αιτία προβληματισμού για τους επενδυτές.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2013 και το 2014, λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες στις ΗΠΑ και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Συγκεκριμένα, το Ταμείο μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2013 στο 3,3%, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή του για 3,5%. Την ίδια ώρα, μείωσε την πρόβλεψη για το 2014 στο 4% από 4,1%.

Όσον αφορά τις ανεπτυγμένες οικονομίες, μείωσε την πρόβλεψή του για το 2013 στο 1,2%. Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,2% το 2013, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 0,3%.

Παράλληλα, στη μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch συμμετείχαν 252 διαχειριστές κεφαλαίων οι οποίοι δήλωσαν λιγότερο θετικοί γενικότερα για τις αναπτυσσόμενες αγορές, αλλά και για τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

«Ενώ η απειλή μίας δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ έχει αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό, η αγωνία για το ευρώ παραμένει και νέα ρίσκα, όπως οι εξελίξεις στην κορεατική χερσόνησο, εντείνονται» αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch και συμπληρώνει: «Οι διεθνείς επενδυτές μετριάζουν τον αρχικό της ενθουσιασμό ενόψει των χαμηλότερων προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη»

Ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την BNP Paribas να καταγράφει άνοδο 0,7% και τη Standard Chartered να ενισχύεται κατά 1,2%.

Ξεχωρίζει επίσης η μετοχή της Burberry με άλμα 4,7%, καθώς τα αποτελέσματα εξαμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αγορών.

Στον αντίποδα, ο μεταλλευτικός κλάδος παραμένει σε πτωτική τροχιά, Η BHB Billiton υποχωρεί κατά 1,6% καθώς δήλωσε ότι η ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα αποδεικνύεται μικρότερη των προσδοκιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v