Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" για χρηματιστήρια και ευρώ

Στις ευρωαγορές περνά η σκυτάλη της πτώσης. Στο στόχαστρο των πωλητών (κυρίως) οι τραπεζικοί τίτλοι. Επανέρχεται στα 1,29 δολάρια το ευρώ. Πιέσεις στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Tι λένε Moody’s, S&P και Barclays.

Iσχυρή πτώση καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο που πλήττουν συνολικά το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Στη Γαλλία ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,2% στις 3.798 μονάδες ενώ στην Ισπανία ο IBEX υποχωρεί 1,74% στις 8.468 μονάδες και στην Ιταλία ο ΜΙΒ καταγράφει πτώση 2,04%, στις 15.734 μονάδες

Ο DAX 30 σημειώνει απώλειες 0,99% στις 7.962 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,64%, στις 6.449 μονάδες.

Ο FTSEUROFIRST υποχωρεί 1%, στις 1.950 μονάδες και ο Stoxx 600 2,2%.

Στο στρόχαστρο των πωλήτων βρίσκονται οι τραπεζικοί τίτλοι με τις μετοχές των Unicredit και Societe Generale να καταγράφουν πτώση άνω του 5% και την Deutsche Bank να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο -3%.

Νωρίτερα, απώλειες κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές με το δείκτη Nikkei στο Τόκιο να υποχωρεί 2,7%.

Ωστόσο μερίδα επενδυτών εκφράζει την άποψη ότι η κρίση και η πτώση των δεικτών ίσως κρύβουν ευκαιρίες. 

"Επανακάμπτει" το ευρώ

Στα επίπεδα των 1,29 δολαρίων επανήλθε το ευρώ. Νωρίτερα η ισοτιμία του νομίσματος με το δολάριο υποχώρησε έως και στο 1,2897 από 1,3054 στο κλείσιμο των συναλλαγών στην Νέα Υόρκη την Παρασκευή. Πτώση παρουσιάζει και έναντι του γεν στα 121,65 γεν ανά ευρώ από περίπου 124,54.

Οι κινήσεις στα ομόλογα

Οι εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο τα επιτόκια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια. Το ιταλικό 10ετές κινείται υψηλότερα κατά 13 μονάδες βάσης, στο 4,73%, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb. Το ισπανικό 10ετές ανεβαίνει στο 5,08% ή 15 μονάδες βάσης υψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Στο 6,16% διαμορφώνεται το επιτόκιο στον αντίστοιχο πορτογαλικό τίτλο.

Moody΄s: Credit negative για ευρωτράπεζες το πακέτο

Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι πιστωτικά αρνητικό για τους πιστωτές τραπεζών σε ολόκληρη την ευρωζώνη ενώ οι επιπτώσεις στα ratings των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Στην εβδομαδιαία του ανασκόπηση των αγορών, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο οίκος αναφέρει ότι οι ζημιές που προκύπτουν από το κούρεμα των καταθέσεων, είναι πιστωτικά αρνητικές όχι μόνο για τους κύπριους καταθέτες αλλά και τους καταθέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για σημαντικό βήμα προς τον περιορισμό ή την εγκατάλειψη της συστημικής στήριξης προς τους πιστωτές ολόκληρης της ΕΕ.

Προειδοποιεί για κοινωνική έκρηξη η S&P

Η Standard & Poor’s βλέπει υψηλό ρίσκο η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γαλλία να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις καθώς οι άνεργοι γίνονται πιο απρόθυμοι να ανεχτούν τη λιτότητα, δήλωσε στην Neue Osnabrucker Zeitung ο επικεφαλής της S&P στη Γερμανία, Torsten Hinrichs.

«Η υψηλή ανεργία στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία είναι κοινωνικά εκρηκτική», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει κοινωνική συναίνεση για τα μέτρα λιτότητας. Η υψηλή ανεργία… δεν βοηθά’.

Βarclays: "Δυσοίωνο" το κυπριακό πακέτο

Η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους κύπριους καταθέτες είναι η πιο πρόσφατη διάβρωση της προστασίας των ομολογιούχων στις ευρωπαϊκές τράπεζες και είναι ένα «δυσοίωνο» σημάδι αναφορικά με το πώς διαχειρίζονται οι διασώσεις, σύμφωνα με την Barclays. 

Η χωρίς προηγούμενο απόφαση για “bail-in” των καταθετών υπογραμμίζει την έλλειψη προόδου για ένα πανευρωπαϊκό σύστημα προστασίας των καταθετών, αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v