Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωαγορές: Πιέσεις με το βλέμμα στην Ιταλία

Τριγμούς από την πρόθεση του Μάριο Μόντι να παραιτηθεί. Πτωτικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες και κάθετη πτώση 3,4% στο Μιλάνο. Βουτιά για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Αναστολή διαπραγμάτευσης για Monte dei Paschi.

Τριγμούς προκαλούν οι αιφνιδιαστικές εξελίξεις στην Ιταλία όπου ο τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί αφότου ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποφάσισε να άρει τη στήριξή του προς τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στον ευρωπαϊκό Νότο δέχονται έντονες πιέσεις, το ευρώ κινείται πτωτικά, ενώ οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 0,54% στις 7.476 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,6% στις 3.584 μονάδες και στο Λονδίνο ο FΤSE 100 κατά 0,15% στις 5.905 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει πτώση 1,71% στις 7.714 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,14% στις 5.373 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει βουτιά 3,49% στις 15.152 μονάδες.

Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,25% στο 1,29 δολ., ενώ άνοδο κατά 28 μονάδες βάσης καταγράφει το 10ετές ομόλογο Ιταλίας, στο 4,8%. Οριακές διακυμάνσεις καταγράφουν τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Στο Μιλάνο ανεστάλη η διαπραγμάτευση της Monte dei Paschi, η οποία νωρίτερα υποχωρούσε κατά 6%, η Unicredit υποχωρεί κατά 4,6% και η Intesa Sanpaolo κατά 5%. Εκτός από την αιφνιδιαστική πολιτική κρίση, άλλωστε, οι αγορές καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα δυσοίωνα στοιχεία για την Ιταλία. Το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο, ενώ ενισχύθηκαν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Δεν υποχωρούν, όμως, μόνο οι ιταλικές τράπεζες. Η BNP Paribas καταγράφει πτώση και αυτή 2,7% και η Credit Agricole σημειώνει απώλειες 2,6%. Σύμφωνα, άλλωστε, με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να απαγγείλει κατηγορίες κατά αρκετών τραπεζών για το σκάνδαλο χειραγώγησης του Euribor.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v