Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά έτους για τις ευρωαγορές

Πράσινα τα ευρωπαϊκά ταμπλό σε νέα υψηλά για το 2012. Εξαίρεση το Μιλάνο (-1%) λόγω της πολιτικής "μπόρας". Τα μάτια στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ μετά και την ελληνική υποβάθμιση από την S&P. Ράλι για EADS.

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή των επενδυτών στη σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,94% στις 7.524 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,25% στις 3.599 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,12% στις 5.899 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ είναι σχεδόν αμετάβλητος με οριακή πτώση 0,01% στις 7.883 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει άνοδο 0,54% στις 5.400 μονάδες.

Νευρικότητα προκαλεί στις ιταλικές αγορές η ξαφνική πολιτική αβεβαιότητα που ξέσπασε στην Ρώμη, όταν το κεντροδεξιό κομμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι απέσυρε την στήριξή του στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σε ψηφοφορία της γερουσίας επί του κρίσιμου νομοσχεδίου οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κάνοντας το πρώτο βήμα σε ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης και πρόωρες εκλογές.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου διολισθαίνει πάνω από 1% ενώ τα επιτόκια στα ιταλικά ομόλογα, που υποχωρούσαν σταθερά το τελευταίο διάστημα, ενισχύονται κατακόρυφα. Το yield στο 10ετές ομόλογο ενισχύεται 13 μ.β. στο 4,56%.

Με βήμα σημειωτόν κινούνται τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Από πλευράς οικονομικών μεγεθών, επιβεβαιώθηκε ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Η έκπληξη όμως, ήρθε από τη Γερμανία και ήταν θετική, καθώς οι βιομηχανικές παραγγελίες στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ξεπέρασαν κάθε προσδοκία καταγράφοντας άλμα 3.9%.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι αγορές δεν αναμένουν κάποια κίνηση από το μέτωπο των επιτοκίων. Αναμένονται όμως, εκτιμήσεις για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωζώνη, για την στρατηγική ενάντια στην κρίση και διευκρινήσεις ως προς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της Ελλάδας, ειδικότερα μετά τη νέα υποβάθμιση από την S&P.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στο μείζον θέμα της αποφυγής του δημοσιονομικού γκρεμού, δήλωσε πως η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί «μέσα σε μία εβδομάδα» εάν οι Ρεπουμπλικάνοι υποχωρήσουν στο θέμα της φορολογίας

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της EADS, με άλμα 7,6% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ριζική αναθεώρηση της μετοχικής της βάσης. Ράλι 9,7% καταγράφει και η μετοχή της Nokia μετά τη χθεσινή βουτιά της Apple στις αμερικανικές αγορές και μία ημέρα μετά την ανακοίνωσης σημαντικής συμφωνίας για τη φιλανδική εταιρεία στην Κίνα.

Στον αντίποδα, βουτιά 12% καταγράφει η μετοχή της GDF Suez καθώς η εταιρία διανομής φυσικού αερίου δήλωσε πως τα αποτελέσματά της θα επηρεαστούν από την πολιτική δασμών της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v