Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχασαν τα πρωινά κέρδη οι ευρωαγορές

Χάνουν τα πρωινά κέρδη οι ευρωαγορές μετά την έκθεση της Κομισιόν. Εντονες απώλειες στα futures της Wall με "δεύτερες σκέψεις" για την επανεκλογή Obama. Οι εξελίξεις σε Αθήνα αλλά και Πεκίνο στο επίκεντρο.

Με έντονες απώλειες αντιδρούν τα futures της Wall Street στην εκλογική νίκη του Barack Obama, που εξασφάλισε δεύτερη θητεία, και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάνουν τα πρωινά τους κέρδη, μετά την ανακοίνωση δυσμενών προβλέψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία από την Κομισιόν.

Το μεσημέρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την έκθεσή της όπου προβλέπει ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει το 2012 ύφεση 0,4% και οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% το 2013. Για το 2014 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 1,4%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται τώρα στα πιεστικά ζητήματα του «δημοσιονομικού γκρεμού» στις ΗΠΑ, που προβλέπεται να παραμείνουν δυσεπίλυτα καθώς τα δύο σώματα της αμερικανικής βουλής παρέμειναν μοιρασμένα ανάμεσα στα δύο κύρια κόμματα.

Στις πρωινές συναλλαγές οι ευρωαγορές αναρριχήθηκαν σε υψηλό δύο εβδομάδων αναρριχήθηκαν μετά την είδηση της επανεκλογής Obama στην αμερικανική προεδρία.

Η αισιοδοξία, ωστόσο, ήταν συγκρατημένη δεδομένου ότι το Κογκρέσο παραμένει διχασμένο, περιορίζοντας τα περιθώρια ευελιξίας του Αμερικανού προέδρου, ενώ παράλληλα υπάρχουν δύο ακόμη παράγοντες προβληματισμού: η ψήφιση των μέτρων στην Αθήνα, αλλά και το 18ο συνέδριο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κίνας, που ξεκινά αύριο και θα επιλέξει τη νέα ηγεσία της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί αυτή την ώρα 0,24% στις 7.360 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,36% στις 3.466 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 5.874 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί 1% στις 7.782 μονάδες, και στο Μιλάνο ο FTSE MIB χάνει κατά 1% στις 15.529 μονάδες.

Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν νωρίτερα χωρίς έντονες διακυμάνσεις. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 0,03%.

Το δολάριο υποχωρεί κατά 0,4% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος υποχωρεί στα 80,05 γεν και έναντι του ευρώ στο 1,2862. Θετικά πάντως αντέδρασαν τα Treasuries, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να υποχωρεί κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,69%.

Η κατάσταση που έχει προκύψει, άλλωστε, δεν διευκολύνει την άμεση εύρεση λύσης απέναντι στην απειλή του δημοσιονομικού γκρεμού. Ο Μπαράκ Ομπάμα με μοιρασμένο Κογκρέσο θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις ίδιες δυσκολίες στην εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής.

«Παρ' όσα εορταστικά αναφέρονται στις καμπάνιες και τη μαζική διαφημιστική δαπάνη, ο κίνδυνος για τις αγορές είναι το deja vu» δήλωσε ο Mohamed El-Erian στους Financial Times και συμπλήρωσε: «Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, μπορεί να επιστρέψει η ανησυχία καθώς είμαστε ακόμη όμηροι των διαφωνιών και της αναποφασιστικότητας του Κογκρέσου».

Άλλοι, όμως, είναι πιο αισιόδοξοι. «Το αποτέλεσμα των εκλογών καθιστά πιο σίγουρο ότι η FOMC θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική καθώς προσπαθούν να βελτιώνουν τη δημοσιονομική εικόνα το 2013», δηλώνει και ο Charles Diebel της Lloyds Banking Group. «Φαίνεται πως οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι ο δημοσιονομικός γκρεμός μπορεί να αποφευχθεί, οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο είναι αξιοσημείωτα καλές», δηλώνει και ο Andrew Wilkinson, της Miller Tabak.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v