Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διευρύνονται οι πιέσεις στις ευρωαγορές

Πτωτικά οι περισσότεροι δείκτες στην τροχιά των εταιρικών αποτελεσμάτων. Προβληματισμός από την υποβάθμιση 5 ισπανικών περιφερειών. Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο βασικών πόρων. Πιέσεις και στα futures της Wall.

Διευρύνονται οι πιέσεις για τους περισσότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την εικόνα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ στο επίκεντρο επανέρχεται η Ισπανία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης πέντε ισπανικών περιφερειών από τον οίκο Moody's. 
 
Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1,24% στις 7.236 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,93% στις 3.450 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,06% στις 5.879 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ καταγράφει απώλειες 1,28% στις 7.776 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI κινείται χαμηλότερα κατά 1,41% στις 5.391 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει πτώση 1,08% στις 15.694 μονάδες.

Πέντε περιφέρειες της Ισπανίας υποβάθμισε απόψε ο οίκος αξιολόγησης Moody's από μία έως δύο βαθμίδες εξαιτίας της επιδείνωσης των επιπέδων της ρευστότητας τους. Και ενώ τα "χτυπήματα" από τους οίκους αξιολόγησης εναντίον της Ισπανίας συνεχίζονται, ο πρωθυπουργός Mariano Rajoy " δεν φαίνεται να βιάζεται να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης" υποστηρίζει ο Michael Leister της Commerzbank.

Παράλληλα, υπάρχει κάποια απαισιοδοξία από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε η Caterpillar. Ο όμιλος ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων καθαρά κέρδη στο γ’ τρίμηνο ωστόσο η διοίκηση προχώρησε σε υποβάθμιση των στόχων κερδοφορίας για το έτος μετά τα μειωμένα έσοδα στο τρίμηνο. Επίσης, η DuPont ανακοίνωσε σημαντική μείωση κερδών και πωλήσεων αλλά και περικοπές 1.500 θέσεων εργασίας.

Οι ειδήσεις αυτές επανέφερεαν τη νευρικότητα στις αγορές, παρά το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters, από το 9% των επιχειρήσεων του STOXX 600 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, ποσοστό μικρότερο από 50% έχει απογοητεύσει τις αγορές.

Σε πρωταγωνιστή της σημερινής συνεδρίασης αναδεικνύεται η μετοχή της Michelin με κέρδη που ξεπερνούν το 4% καθώς η εταιρία ελαστικών επιβεβαίωσε ότι προχωρά σε αναβάθμιση το8υ στόχου κερδοφορίας για το έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v